Prijava / Registracija
Ljubimci koji staju u šolju - simpatično ili nehumano?

Ljubimci koji staju u šolju - simpatično ili nehumano?

Ko još ne voli slatke, malene ljubimce? Tačno je da male pse smatraju više igračkama nego životinjama, ali to ne škodi njihovoj popularnosti. Naprotiv, ona stalno raste. Pogodni su za transport i putovanja, idealni za stan, a laki su za održavanje. Međutim, ovi “ljubimci koji staju u šolju” imaju i svoju mračnu stranu. Više o tome saznajte u nastavku teksta.

Male rase pasa: Koliko malo je premalo?


Svi smo upoznati sa tipičnim manjim rasama pasa koje su poslednjih godina toliko aktuelne da ih viđamo čak i na modnim pistama, sa dijamantskim ogrlicama. Primer su bišoni, pinčevi, čivave, pomeranci i slične. Međutim, nakon totalnog “buma” malih rasa pojavile su se neke još manje - one koje staju u šolju.


Takozvani “teacup” psi preslatki su na fotografijama i deluju nežno i umiljato, što i jeste tačno. Međutim, čak i laik može da proceni da je ovo otišlo dalje od malih rasa. Ovi psi iz šoljice izgledaju nestvarno sitno, kao iz neke bajke. Nije ni čudo što ljubitelji pasa počinju da se pitaju: Jesu li ovi psi uopšte stvarni i kako nastanu tako maleni?

Dok ne damo odgovor na to pitanje možemo samo da zaključimo da su ovakvi ljubimci uveli neke nove standarde u životinjski svet, kao i da su neki od njih postali više modni aksesoar nego deo porodice, sudeći po fotografijama na društvenim mrežama.

Mračna strana šoljice


Poznato je da odgajivači mogu imati čudne metode kojima se vode u svom poslu, ali nekada stvarno dođe i do preterivanja, pa do izražaja dođu neke zle namere. Mnogi od ovih malenih pasa nastaju ukrštanjem koji ove pse ostavlja sa krhkim kostima veoma sklonim lomljenju i povredama i pri laganijim pokretima. Nažalost, ni ostatak zdravstvene slike nije mnogo bolji.

Ovi psi žive kratko, ali pitanje je koliko slatko. Oni sigurno deluju simpatično, ali njihov život može biti više patnja nego život veselog ljubimca koji život provodi igrajući se.

Još jedna tajna ljubimaca koji staju u šoljicu se odnosi na to zašto su tako mali. Mnogi stručnjaci ističu da je to zato što su oni ustvari neuhranjeni. Kada im su im uskraćeni potrebni nutrijenti, psi se ne razvijaju dovoljno, te ostanu baš mali i dodatno osetljivi.

Ovo samo ističe i još jednu problematiku kod uzimanja psa: pazite sa kojima odgajivačnicama sarađujete i pre kupovine se dobro raspitajte za iskustva sa tim odgajivačem.

Ukoliko želite da budete sigurni da je vaš pas tretiran na najbolji mogući način, obezbedite mu kvalitetnu hranu za pse iz ponude naše onlajn prodavnice.