Prijava / Registracija
Ljubimci i higijena stana - kako do harmonije?

Ljubimci i higijena stana - kako do harmonije?

Već godinama unazad priča se o značaju kućnih ljubimaca, i o tome kako oni poboljšavaju raspoloženje kod njihovih vlasnika. Pre nego što nabavite ljubimca, često se možete zapitati: šta treba znati kada su u pitanju ljubimci i higijena stana? Evo nekih najvažnijih informacija!

Higijena stana - psi i mačke


Kada su u pitanju psi i mačke, koji svakako predstavljaju najtipičnije ljubimce u našim krajevima, znamo da se oni poprilično razlikuju u higijeni.

Psima je, u zavisnosti od rase potreban gruming, redovno kupanje i iščetkavanje. Ukoliko imate psa koi pripada rasi poznatoj po dugoj dlaci ili poddlaci, ili imate mešance koji bar u nekom procentu ima dugodlakog pretka, važno je da ga povremeno, ili redovno, prepustite rukama iskusnog grumera, kako bi se minimalizovalo ostavljanje dlaka svuda po enterijeru. Grumer će na najbolji način osmisliti izgled vašeg psa, tako da on bude u funkciji sa njegovim karakteristikama. Takođe, pas mora biti od malih nogu naučen da vrši nuždu napolju, i to obično nauči brzo, dok je za “nezgode” u stanu dostupno dosta namenskih sredstava za čišćenje.

Kada je o mačkama reč, one su velike čistunice. Nuždu vrše u za to posebno određenim mestima - posudama sa peskom (posipom) i same se umivaju, pa to ne ostavlja potrebu za kupanje - tačnije, nepotrebno je. Kupanje mačaka zahteva se samo ukoliko one upadnu u neku supstancu, ili se isprljaju nečim lepljivim, što se ne može otkloniti lako.


Higijena stana - gajenje ptica


Ukoliko ne postoji neka specijalna alergija, ptice se u stanu mogu gajiti prilično lako. One imaju svoj kavez koji je potrebno redovno čistiti, pa van toga nema specijalnih mesta gde se raznosi prljavština.

Potrebno je sam obezbediti dovoljno veliki kavez i sve dodatke koji su potrebni ptici, a higijena zavisi od vas - koliko često čistitite kavez.

Higijena stana - gajenje hrčka, činčile i morskog praseta


Iako smo u našim tekstovima posebno obrađivali temu držanja svakod od ovih ljubimaca, generalno za njih važe slična pravila, i to slična ona kao za ptice. Naime, sve ove manje životinje drže se obično u manjim ili većim kavezima, sa povremenim izlascima napolje. Kavezi su često obloženi različitim materijalima koji upijaju sve, pa je fokus na čišćenju i zameni ovih materija. Higijena zapravo zavisi od vas!

Da li ste već pronašli idealnog ljubimca za stan?  Pre donošenja odluke obavezno se vratite na ove savete!

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnom hranom i opremom za kućne ljubimce, posetite Apetit Shop online prodavnicu! Kod nas možete pronaći sve što vam je potrebno za vašeg ljubimca, poručiti već danas, i preuzeti to na svojoj kućnoj adresi. Pogledajte šta je trenutno na akciji!