Prijava / Registracija
Kupanje ptica

Kupanje ptica

Higijena je veoma važna za svako živo biće, gde se, naravno, njeno održavanje razlikuje od vrste životinje i prostora na kome ona stanuje. Isto kao što bi to radila u divljini, Vašoj ptici ljubimici je potrebno kupanje kako bi sa sebe sprala prljavštinu i održavala kvalitet i zdravlje kože i perja.


Koliko često je potrebno kupati pticu?


Treba istaći to da ljubav i tolerancija prema vodi i kvašenju, pored individualnosti, zavisi i od vrste ptice. Dakle, neke vrste, poput afričkog sivog papagaja, ne vole kupanje češće od jednom mesečno dok će neke, poput većine amazonskih ptica, uživati u češćem kupanju.
Dakle, precizne termine kupanja je nemoguće odrediti u opštem slučaju, pa se preporučuje da, u početku, pticu kupate jednom nedeljno i, na osnovu njene reakcije, ustanovite da li joj je voda potrebna češće ili ređe. Na primer, ukoliko vidite da ptica često ulazi u posudu sa vodom ili deluje kao da pokušava da probije do vode koja se u njoj nalazi, verovatno joj je potrebno češće kupanje. Ukoliko, pak vidite da ptica aktivno izbegava Vaše pokušaje da je okupate, najbolje je da to počnete da radite, recimo, jednom mesečno.Kako okupati pticu?

Primetićete da se kroz ceo tekst provlači ideja o to me da ste Vi ti koji kupaju svoju pticu, isto kao što vlasnici kupaju svoje pse, mačke… međutim, kada su ptice u pitanju, stvar je za nijansu drugačija.
Naime, najčešća metoda kupanja ptica je ta da napunite, dovoljno veliku, posudu mlakom vodom i postavite je, recimo, na dno kaveza. Ptica će, ukoliko oseti potrebu za tim, ući u vodu i u njoj će se okupati isto kao što bi to radila u divljini. Premda, i u ovom aspektu, metode kupanja variraju od ptice do ptice. U nastavku navodimo njih nekoliko kako biste bili sigurni da će Vaš ljubimac imati onu koja mu najviše odgovara:
Napunite lavabo ili kadicu mlakom vodom što će predstavljati pravo uživanje za one ptice koje vole svoje ,,privatne bazene“,
Vodena para iz boce sa raspršivačem će biti prava stvar za ptice koje su, genetski, navikle na vlažnu klimu,
Prskanje ptice iz spreja je takođe dobar način za one ptice koje ne vole da se potapaju.


Budite oprezni


Šamponi i ostala sredstva za kupanje ptica, osim u slučaju da veterinar kaže drugačije, se ne preporučuju, jer je pticama sasvim dovoljna čista voda,
Ne potapajte pticu u potpunosti, jer ni u prirodi većina ptica sebi ne dozvoljava da potpuno natopi svoje perje jer to značajno otežava njeno kretanje,
Vodite računa da pticu kupate u najtoplijem delu toplog dana, kako ne bi došlo do prehlada, na koje su ptice jako osetljive,
Voda kojom se ptica kupa ne sme biti isuviše hladna, ni isuviše topla kako ne bi došlo do promrzlina ili opekotina;

Ukoliko svojoj ljubimici želite da priuštite udoban i srećan život, posetite našu online prodavnicu ili, uživo, naš pet shop na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59, i tamo pronađite najkvalitetnije proizvode namenjene njoj. Vidimo se!