Prijava / Registracija
Komunikacija usima I repom

Komunikacija usima I repom

Da pas bolje cuje od coveka nije novina ali nasi ljubimci ne koriste samo usi da oslusnu nesto vec I da komuniciraju sa nama. Naucite da oslusnete I vi njih!

Ovoga puta cemo se fokusirati na ona manje prijatna osecanja I nacine kako ce ih pas pokazati usima. Jedan polozaj moze da ukaze na vise karakteristika - povlacenje usiju unazad I priljubljivanje uz glavu. Ako pritom rasiri zenice I eventualno I usne povuce unazad najverovatnije oseca strah od necega ili nekoga. Isti polozaj ukazuje I na tugu - ovakav izraz lica I usiju pokazace mozda I kada ga vodite kod veterinara, a sigurni smo, mnogima to nije omiljena destinacija.

Putujete na duze? Nemojte da se iznenadite ako vidite psa da je savio usi unazad I priljubio ih uz glavu. To je znak nervoze. Medjutim, nije retkost da se pas ovako ponasa I kada se upoznaje sa novim drugarima ili cak kada zeli da pridje psu za koga je zainteresovan.

Sto se tice repa, to je neverbalna komunikacija koju prvo primetimo. Upravo je rep taj magicni deo tela kojim ljubimci pricaju sa nama, ali I drugim psima. Neki strucnjaci bi rekli da je rep jedan od najvaznijih delova tela. Pre svega zahvaljujuci njemu pas odrzava ravnotezu. Zanimljivo je da stenci recimo ne masu repom. Vecina njih to pocinje da cini sa navrsenih mesec ili mesec I po dana.

Jedan americki institut dosao je do zanimljivih podataka. Posmatrajuci pse I njihovo ponasanje u razlicitim situacijama, otkrili su da kada je pas srecan cesce mase repom udesno! Pokreti repom na drugu stranu cesce znace da se pas ne oseca prijatno, da je nezadovoljan ili cak ljut na vlasnika. Takodje su zakljucili da neka pravila ne vaze za sve rase. Spusten rep ne mora obavezno da znaci da je pas uplasen ili tuzan. Kod nekih rasa, kao sto je hrt, to je normalna pojava. Isto, I visoko podignut rep u vertikalnom polozaju ne znaci uvek da pas zeli da nas opomene. Primera radi kod bigla je to uobicajena poza. Plus, vrh repa je ne samo tako vidljiviji vec je I bele boje sto omogucava bolju komunikaciju. Sto duzi rep, bolja prica!

Francuski buldog ima tu manu - kratak rep, pa moze da se desi da ima problem dok nadje zajednicki jezik sa svojim drugarima. Da ne zaboravimo I da uz pomoc repa pas ostavlja svoje mirise. Kada mase repom, on zapravo daje okolini informacije. I za kraj, ko kaze da nije vazna brzina mahanja? Kratko mahanje - nisam bas u elementu. Lagano mahanje s jedne na drugu stranu - I ja tebe hocu da pozdravim I da ti se javim. Siroko, opusteno mahanje - svidjas mi se, prijatelju moj!