Prijava / Registracija
Komšije ili ne: Da li smemo da držimo hrčka, zeca, morsko prase zajedno

Komšije ili ne: Da li smemo da držimo hrčka, zeca, morsko prase zajedno

Što veća porodica, to bolje? Pod pretpostavkom da imate odgovarajuće uslove za držanje više ljubimaca, vođenje računa o njima i njihovoj ishrani neće za vas predstavljati problem. Međutim, šta se dešava ukoliko vaši ljubimci pripadaju različitim vrstama, od kojih neke baš i nisu voljne da se sprijatelje? Kada govorimo o malim životinjama, česta su pitanja da li smemo da držimo hrčka, zeca, morsko prase zajedno. U daljem tekstu se krije odgovor!

Morsko prase i kunić - zajedno ili ne?


Iako ove dve životinje deluju kao da bi savršeno funkcionisale zajedno, realnost je ipak malo drugačija. Naime, zec je fizički mnogo jači od zamorca (morskog prastea) i može ga lako povrediti, ili prouzrokovati stres.

Zečevi takođe u svom organizmu imaju bakterije koje mogu izazvati probleme sa disanjem kod morskog praseta. Takođe, nutritivne potrebe im se razlikuju, pa je i odvojena hrana neophodna.

Hrčak i morsko prase - zajedno ili ne?


U našem ranijem tekstu Apetit objašnjava: Razlike između hrčka i morskog praseta već smo se osvrnuli na ovu temu. Poznato je da hrčka može biti “pomalo svojeglav” pa se zato ne slaže baš najbolje sa ostalim životinjicama. Takođe, morsko prase je aktivno tokom dana, dok je hrčak najživahniji ujutro i tokom noći, što bi zapravo stvorilo još netrpeljivosti.

Komentar na ovu potencijalnu kombinaciju ljubimaca je da morsko prase kao druželjubiva životinjica, i hrčak kao izuzetno teritorijalan, nikako ne idu zajedno. Ukoliko odlučite da držite hrčka i morsko prase, odvojeni kavezi su neophodni! 

Ne zaboravite da je zec “najkritičniji” za kombinovanje sa drugim ljbuimcima. Recimo, jedan udarac nogom zeca može usmrtiti hrčka!

Ukoliko već nemate iskustva u gajenju svih vrsta životinja koje planirate da držite zajedno (ne mora biti u istom kavezu, može biti i samo u istom domu), preporučujemo da ipak krenete manjim koracima: od jednog ljubimca. Upoznajte navike te vrste, steknitte najbolju praksu u odgajanju, kao i neke male rutine hranjenja, nege i higijene njegovog životnog prostora, pa je tek onda vreme za uzimanje i nekog njegovog “drugara”.

Potrebna vam je hrana i kozmetika za male životinje kao što su hrčak, zec, morsko prase ili feretka? Posetite našu online prodavnicu, poručite sve što je potrebno vašem kućnom ljubimcu, a mi sve šaljemo na kućnu adresu. Više volite da kupujete uživo? Posetite nas su našem pet shop-u na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se tamo!