Prijava / Registracija
Koliko pas treba da pije vode

Koliko pas treba da pije vode

Svi dobro znamo koliko je redovan unos vode u organizam važan za čoveka, pa zašto bi bilo drugačije kod pasa? Nekako nam se čini da je lako odrediti koliko dati psu vode kada je leto, jer podrazumevate da mu je ona uvek potrebna, ali kakva je situacija sa ostalim godišjim dobima? Pročitajte i saznajte koliko pas treba da pije vode.

Od čega zavisi potreba za vodom kod pasa?


Iako postoje neke generalne potrebe za vodom kod pasa, tačna količina će zavisiti od raznih pojedinosti. Neki od faktora koji određuju tu potrebu su:
  • uzrast psa - štenci po pravilu piju više vode nego odrasli psi,
  • pol psa,
  • rasa psa,
  • vrsta hrane - suva hrana ili neke vrste poslastica mogu prouzrokovati pojačanu potrebu za vodom,
  • posebna stanja (na primer laktacija, bremenitost) i 
  • klimatski uslovi - što je temperatura viša, to je viša i potreba za vodom. 


Koliko pas treba da pije vode?


Prosečna potreba za vodom kod pasa procenjena je na 44-66ml na kilogram telesne težine. To su okviri u kojima se kreće normalna potreba za vodom, ako spoljašnja temperatura nije ni previsoka ni preniska.

Postoje i određeni poremećaji, odnosno stanja kada se može uočiti povećana tražnja za vodom. Jedno od takvih stanja je i bolest polidipsija za koju se vezuje opsesivna konzumacija vode.

Ako uzmemo u obzir početak našeg teksta, a to je priča o tome kako je psima voda potrebna koliko i ljudima, to ponavljamo i ovde. S tim u vezi, napominjeno da je važno da voda psu uvek bude dostupna, a on će odrediti i popiti koliko mu je potrebno.

Napomena: Imajte na umu da psi, najčešće štenci, često namerno prosipaju vodu iz posude kao vid igre, tako da nikad nećete imati stvarnu sliku koliko je vode ustvari popijeno.

Zanimljivost: Haskiji koji vuku sanke na Aljasci na jednom putu u trajanju od 10 do 15 dana piju od prilike 6l vode po danu.


Sada kada smo razjasnili potrebe pasa za vodom, ne zaboravite da je našim ljubimcima za top formu potrebna i kvalitetna hrana. Sve za vaše pse možete pronaći u našoj onlajn prodavnici za ljubimce.