Prijava / Registracija
Koliko koraka prelaze psi?

Koliko koraka prelaze psi?

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko koraka Vaš nestašni ljubimac pređe tokom dana? Nekako se čini kao da su psi u stalnom pokretu, sem kada spavaju, naravno, čak i kada odlaze do posuda za hranu i vodu deluje kao da treba da prevale mnogo veću distancu od one koja zapravo jeste. Još kada uzmemo u obzir to da imaju mnogo manje korake od nas, da se često vrte u krug jureći svoj rep, ili se samo vrte oko nas jer im je strašno primamljiva čokolada koju jedemo, iako znaju da je ne smeju… hm… O kolikom se broju tu radi? Ako se do sad niste pitali, verovatno Vam se radoznalost upravo probudila. Hajde da saznamo.
Prvo, da bismo dobili nekakvu orijentaciju, pseće ćemo porediti sa našim prosečnim koracima. Prema studijama, prosečan čovek prepešači 4000-5000 koraka dnevno, dok je preporučen broj oko 10 000 koraka. Naravno, kada se radi o srednjim, tj. prosečnim, vrednostima, nikada ne možemo tvrditi da one važe za apsolutno sve. To koliko se krećemo tokom dana zavisi, kako od naših okupacija, godina… tako i do toga u kom okruženju živimo. Kod pasa je ista stvar. 
Manja studija u Švedskoj je, kao uzorak, koristila 12 pasa i pokazala da je prosečan broj koraka na dnevnom nivou 16 000, a kod pasa sa visokom aktivnošću čak i do 40 000 koraka, što svakako zvuči neverovatno, posebno kada se setimo činjenice da mi u proseku pređemo samo oko 5000. Pas koji većinu dana provede u kući napravi manje od 8000 koraka! 
Pre nego što počnete da osećate grižu savesti jer ste pomislili kako Vašeg ljubimca ne šetate dovoljno, setite se da oni imaju znatno kraće nožice od nas i da im je za istu razdaljinu potrebno najmanje duplo više koraka. Svakako, izuzetno je važno da psa izvodite napolje što je više moguće jer mu je to neophodno za zdravlje, kako mentalno, tako i fizičko, o čemu smo već govorili ovde. A i teško je odoleti okicama koje tako uporno žude za beskonačno dugim trčkaranjem po parku.
Aktivnost psa zavisi i od njegove starosti:

Štene od 5 nedelja do 10 meseci starosti bi dnevno trebalo da pređe od 3500 do 5000 koraka. Što, sada, možda, zvuči malo jer izgledaju kao da se nikada ne umaraju, ali ne zaboravite da kuce u tom uzrastu vole mnogo da spavaju!
Od 10 meseci do oko 2 godine starosti, pas bi trebao da prelazi 5500-8000 koraka dnevno;
Pas stariji od 2 godine bi trebao da prelazi barem prosečnu vrednost;

Ipak, za sada je, u svakodnevnim uslovima, neizvodljivo i izuzetno nepraktično i pomalo blesavo brojati korake koje naš ljubimac napravi, tako da se vi držite starog dobrog trika koji tvrdi da znate da se Vaš pas dobro izmorio onda kada se posle igre vrati kući i utone u dubok san. 
Mada, ko zna, možda uskoro izmisle i aparate za praćenje koraka pasa, pa da svi zajedno možemo da uživamo u ludoriji koju tehnologija donosi. A do tada, prepustite se slobodni i budite uz Vašeg psa dok svojim šapicama postepeno osvaja svet i na putu do cilja posetite naš pet shop na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Ili, onako krišom, dok kuca spava, pogledajte šta to imamo za nju u našoj online prodavnici i obradujte je s nečim u skladu sa ovim prazničnim duhom! Vidimo se!