Prijava / Registracija
Kako ukloniti mačji urin - saveti

Kako ukloniti mačji urin - saveti

Mačke su stvarno sjajni ljubimci, pa čak i ako su pomalo čudne, mi smo na to navikli. Tako smo u jednom od prošlih tekstova pisali o tome zašto vam mačka donosi svoj "ulov" u stan. Neke od prirodnih navika mačka možemo istrenirati, recimo - obavljanje nužde u kutiju s peskom. A šta kada to baš i ne funkcioniše po planu? U nastavku pročitajte kako ukloniti mačji urin iz pokućstva.

Zašto tolika drama oko urina?


Neiskusni vlasnici mačaka najpre se mogu zapitati: Zašto je toliko pažnje posvećeno uklanjanju mačjeg urina, pa to se samo očisti? Odgovor je mnogo kompleksniji nego što se čini. Naime, ukoliko ne eliminišete tragove ove supstance, veoma je verovatno da će se ova nezgoda ponoviti jer će vaša maca “obeležiti” to mesto namenjeno (za nju) baš toj radnji.

Sledeća stvar koje treba da budete svesni je da ova nezgoda može da se dogodi i “uhodanim” macama. Razlozi za to mogu biti različiti, na primer:
 • promenili ste joj posudu za pesak i maca na tu novu nije navikla,
 • nije bila slobodna posuda sa peskom na koju je ona navikla (ukoliko imate više mačaka)
 • negodovanje zbog nečega što ste vi uradili,
 • nedovoljno čista posuda za pesak,
 • posuda za hranu/vodu su previše blizu posude za nuždu.

Kako ukloniti mačji urin


Ovaj posao važno je obaviti što pre i efikasnije. Ovaj proces sastoji se iz nekoliko etapa:
 • Uklanjanje što više moguće urina - u slučaju čišćenja mačjeg urina vreme je od presudnog značaja! Što više površina ili tkanina upija tečnost, to su veće šanse da se miris duže zadrži. Ukoliko ste u mogućnosti i ukoliko ste na mestu događaja, možete koristiti ubruse da upijete baricu paprinim ubrusom, kada je reč o nameštaju. Ukoliko se pak radi o posteljini ili zavesama, odnesite ih odmah na pranje ili hemijsko čišćenje.
 • Uklanjanje fleke i mirisa enzimskim sredstvom za čišćenje - najčešća greška koja se pravi je pokušaj uklanjanja fleke običnim sredstvom za čišćenje nameštaja ili tepiha. Međutim oni mogu mački mirisati kao urin, pa se može vratiti na to mesto. Najbolje je da koristite sredstava za uklanjanje mirisa ljubimaca.
 • Čišćenje površine usisivačem - naročito se preporučuje ukoliko je reč o tepihu. Usisivač će odlično usisati tečnost, ali izbegavajte parne čistače jer će oni samo da još više rašire miris.
 • Osvežavaje vazduha sredstvom na bazi sode bikarbone - nakon čišćenja, valja i zamaskirati miris na “mestu zločina”. Najbolje ćete to postići sa osveživačem vazduha sa sodom bikarbonom.
 • Sprečavanje ponovne nezgode - naučite macu da koristi posip, sterilišite/kastrirajte ljubimca, dodajte još jednu posudu sa posipom ukoliko imate više mačaka, konsultovati se sa veterinarom jer je možda u pitanju bolest.


Sigurni smo da ćete uz malo truda i treninga uspeti da eliminišete i ovaj problem. U svakom slučaju, obratite pažnju na ponašanje i bilo kakvu promenu navika kod vaše mačke, jer ćete tako najbolje znati kada bi trebalo pozvati veterinara. Do tada, sve za ishranu i negu vaše mačke potražite u našoj onlajn prodavnici Apetit Shop.