Prijava / Registracija
Kako psi stare?

Kako psi stare?

Kada psi stare, njihova čula počinju da slabe. Oko desete godine njihovog života, slabi im vid - očna sočiva se zamute tako da i dalje vide pokrete u daljini, ali ono što leži u travi pored njih neće ni registrovati. Takođe, starijim psima sluh postaje oštećen, a neki vremenom postanu i potpuno gluvi.

Evo još nekih promena koje će nastupiti kod vašeg ljubimca s godinama.

Koža i dlaka

Starenjem koža gubi elastičnost, tanji se i postaje osetljivija. Stariji psi se više ne čiste sami i opiru se kada ih četkate. Lučenje lojnih žlezda se pojačava, zbog čega koža postaje masna ili suva i ljuspava. Zbog svega toga pojačava se pseći zadah. Stari psi ne mare više ni o higijeni. Ponekad su uzroci telesni, poput slabljenja sfinktera koji onemogućava zadržavanje urina, a nekad prosto nisu više zainteresovani da sačekaju da ih izvedete napolje.

Zubi i probavni organi

Pseći dah postaje kod starih pasa češći nego inače. Oboljenja desni i zubni kamenac možda jesu neizbežni, ali ipak zahtevaju lekarsku brigu. Stari psi mogu oboleti od ozbiljnih infekcija usta, koja se na sreću može lečiti, pa veterinara redovno posećujte! Takođe, zatvor i nadimanje,  tipični su problemi koji prate starenje, a mogu da se koriguju promenom ishrane.

Srce i pluća

Pazite na disanje svog psa. Ako se brzo umara ili kašlje, to može ukazivati na kardiovaskularne bolesti, koje se češće javljaju kod starih pasa nego kod ljudi.

Mišići i zglobovi

Ako vaš pas klimavo ustaje, polako hoda ili hramlje, možda vam se ne žali, ali to ne znači da ga ne boli. Osteoartritis je neizbežan kod pasa u tom dobu. Zato mu olakšajte tako što ćete paziti na njegovu težinu.

Telesna težina

Težina može da se poveća zato što pas i dalje unosi istu količinu kalorija, ali se više ne kreće dovoljno da bi ih utrošio. Kod drugih starih pasa težina raste zbog opadanja funkcije štitne žlezde. Svakako vodite računa da unos kalorija ne premašuje dnevne potrebe psa.