Prijava / Registracija
Kako produžiti životni vek psa?

Kako produžiti životni vek psa?

Ljudi od pamtiveka, uz razne metode, teže ka što dužem, a neki čak, i večnom životu.
Tu sklonost želimo da usmerimo i ka našim najboljim prijateljima, psima. Koliko god njihovi životi bili kraći od naših, ne možemo a da se ne vežemo za njihovu čistu i beskrajnu ljubav. U proseku, psi žive 10-15 godina, ali uz kvalitetan stil života možemo povećati taj broj i njihovu starost učiniti bezbolnom. Evo i kako.

Fizička aktivnost

Ovo je najbitniji aspekt života mnogih živih bića, pa tako i pasa. Bila to lagana šetnja sa vlasnikom ili slobodno trčanje po parku ili prirodi, psu je najbitnije da bude u pokretu. Koliko bi vremena dnevno pas trebao da povodi u pokretu zavisi od rase kao i karaktera vašeg psa (neki su razigranije prirode, dok neki više vole sporije aktivnosti). Beneficije psećeg života provedenog u pokretu su sledeće:
Kretanje održava psa vitkim, što mu prirodno produžava život i čini ga zdravijim;
Uspešno deluje protiv starenja;
Smanjuje rizik od srčanih i problema sa zglobovima i leđima;
Pozitivno utiče na psihu psa i samim tim smanjuje dosadu koja vodi ka destruktivnom ponašanju;

Šetnja i igra

Iako šetnja i igranje sa našim ljubimcem spada u fizičku aktivnost, sa sobom donose još neke prednosti. Hodanjem, trčanjem, bacanjem loptice ili vučom kanapa sa ljubimcem stvaramo prisniji odnos, jer je naša pažnja u takvim trenucima usmerena ka njemu. 
Igra sa drugim psima, pored već navedenih zdravstvenih prednosti, će zasigurno zadovoljiti vašeg ljubimca na emotivnom nivou i pomoći u njegovoj socijalizaciji.

Ishrana

Kod ishrane psa nije najvažnije kupovati najskuplju hranu. U stvari, to uopšte nije merodavno. Bitno je da psu obezbedite visokokvalitetnu hranu koja je odličan izvor proteina i vitamina. Takođe, pas mora jesti umerene količine kako ne bi došlo do gojaznosti, a kasnije i ozbiljnih zdravstvenih problema. Važno je i da znate šta i koliko od naše hrane smete da dajete psu kako mu ne biste ugrozili zdravlje. Širok izbor najkvalitetnije hrane možete pronaći u našoj online prodavnici za ljubimce

Preventivna nega i odlazak kod veterinara

Održavajte zube psa. Ovo je veoma važno jer je truljenje i ispadanje zuba učestala, ali i vrlo opasna pojava kod pasa. Ne samo da je bolno, estetski ružno i da donosi poteškoće pri ishrani, već može biti kobno po srce i bubrege, zbog širenja infekcija. Zbog toga pranje zuba na nedeljnom nivou može doneti dosta koristi.
Redovno pranje i četkanje psa je izuzetno bitno, posebno ako imate psa sa dugom dlakom, kako ne bi došlo do kožnih oboljenja. Bilo da vodite psa kod frizera ili se sami brinete o njegovoj higijeni, ovo je neizostavni korak u pružanju dugog i zdravog života vašeg ljubimca.
Pored svega što možemo da uradimo sami, neizostavna je i redovna poseta veterinaru. Redovna vakcinacija nije dovoljna. Psima su potrebne povremene kontrole isto kao i nama. Na taj način veterinar može na vreme da uoči zdravstvene promene kod psa, jer su oni ti koji su, pored nas, uz našeg psa od malena i zato je važno biti pažljiv pri izboru ordinacije kojoj ćemo poveriti našeg mezimca.

Ako budemo vodili računa o svemu navedenom i ako psu budemo pružali ljubav i pažnju, bar upola od onoga što primamo od njega, naš zajednički život, ne samo da će dugo trajati, već će biti ispunjen radošću i uživanjem.
Posetite i našu online prodavnicu, poručite sve što je potrebno vašem kućnom ljubimcu, a mi sve šaljemo na kućnu adresu. Ako više volite da kupujete uživo, posetite nas u našem pet shop-u na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!