Prijava / Registracija
Kako prepoznati da je vaš pas bolestan?

Kako prepoznati da je vaš pas bolestan?

Izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i redovno vakcinisanje uslovi su dobrogzdravlja vašeg ljubimca. Kada sva briga i nega ne urodeplodom, ovo su neki od znakova koje ćete primetiti:

  1. Promene u ponašanju su prviznak da se nešto dešava sa vašim psom. Nezainteresovanost, gubitak energije ili pojačana agresivnost i ne prestano lajanje mogubiti znak da neštonije u redu.
  2. Promena težine u aktivnijim periodima ne treba da bude uznemirujući znak. Međutim, ukoliko pas konstantno gubina težini, trebalo bi da se obratite veterinaru. Smanjenje telesne mase može biti simptom različitih oboljenja.
  3. Gubitak apetita nastupa usled psiholoških problema sa kojima se pas može susresti nakon stresnih situacija poputp reseljenja. Međutim, odbijanje hrane ili preskakanje obroka može biti i znak organskih oboljenja.
  4. Zadihanost nakon napora je normalna, ali otežano disanje i zadihanost za vreme mirovanja mogubit i znak problema sa plućima ili srčanog oboljenja.
  5. Dijareja se obično leči dijetom u trajanju od jednogdana. Ali, ukoliko se ni time problem ne smanji, potrebno je potražiti pomoć veterinara, jer uzrok može biti ozbiljniji od obične infekcije.
  6. Opadanjedlake, ukoliko je intenzivno i nakon uobičajenih perioda linjanja, može biti znak hormonske bolesti. Problem se može lečiti lekovima protiv gljivica i gljivičnih infekcija.

O bolestima treba brinuti pre prvih simptoma. Redovna ishrana i nega prevencija su raznoraznih stanja, do kojih kada dođe treba u najkraćem mogućem roku potražiti savet stručnog lica.