Prijava / Registracija
Kako opremiti kavez za hrčka

Kako opremiti kavez za hrčka

Hrčak kao kućni ljubimac može biti veoma zanimljiv i predstavljati radost vašeg doma. Kada uzimate svog prvog hrčka može se desiti da niste sigurni kako da uredite kavez i šta sve on treba da sadrži. Evo i naših saveta kako opremiti kavez za hrčka i na šta obratiti pažnju.

Šta sve treba da sadrži kavez za hrčka


Da biste mogli da opremite kavez za hrčka potrebno je prvo da ga kupite. Odabir kaveza je važan korak jer hrčak u njemu provodi dosta vremena. S obzirom na to da na tržištu postoji velika ponuda kaveza, važno je da znate neke smernice u kupovini rezidencije za vašeg hrčka. 

Evo od čega treba početi:
  • Veličina - kako bi hrčku bilo komforno u svom domu, ne bi trebalo uzimati kavez manjih dimenzija od 60x50x40cm.
  • Materijal - postoje kavezi od raznih materijala: drvo, staklo, plastika i metal. Drveni kavez neće dugo trajati, a stakleni akvarijum može biti od koristi ako su zidovi dovoljno visoki. Kavez od metalih žica je dugotrajan i najčešće ga viđamo. Imajte u vidu da je hrčak mali glodar i da zbog toga žice na kavezu treba da budu guste, kako se vaš ljubimac ne bi provukao između žica i pobegao.

Kada govorimo konkretno o opremljenosti kaveza, evo šta je potrebno:
  • Osnovna oprema - ovde ubrajamo kućicu za hrčka, posudu za hranu i pojilicu za vodu.
  • Dodaci za zabavu - kako je hrčak izuzetno sklon gojenju, važno je da u kavezu postoji i sadržaj za aktivnost i zabavu kao što su razni tuneli i točak za trčanje.

Točak za hrčka: Da ili ne?


Točak za hrčka veoma je česta oprema u kavezu za hrčka, ali je pozato da se na njemu hrčak može i povrediti. Da li je ipak preporučljivo staviti točak i više o toj temi pročitajte u našem tekstu Fit hrčak: Sve što treba da znate o točkovima za glodare.Kavez za hrčka i higijena


Kada govorimo o higijeni, kavez je potrebno čistiti redovno - jednom u nedelju dana. Na dnu kaveza se obično stavlja slama, pesak ili piljevina, kako bi on bio “udobniji”. Treba izbegavati upotrebu bilo kakve mirisne podloge jer to može da našteti zdravlju hrčka. Mesto na kojem hrčak vrši nuždu potrebno je čistiti redovno i temeljno.

Ukoliko već imate ovog ljubimca, ali i ako se prirpemate da ga uzmete, posetite našu onlajn prodavnicu i pronađite kvalitetnu hranu i opremu za hrčka na jednom mestu.