Prijava / Registracija
Kako maslinovo ulje pomaže vašem psu?

Kako maslinovo ulje pomaže vašem psu?

Iako mnoge namirnice koje se nalaze u kuhinjama svakog od nas nisu dobre za psa, to nije slučaj kada je maslinovo ulje u pitanju. Naime, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline – do 75 odsto oleina, do 12 odsto linoleina, vitamine A i E, palmitin, stearin, miristicin i ksantofil – nutritijente koji doprinose fiziološkoj ravnoteži i jačanju imuniteta.

Psi pre svega vole ukus maslinovog ulja. Ukoliko su granule koje im dajete suve, slobodno sipajte preko njih ekstra devičansko maslinovo ulje i vaš ljubimac će ih pojesti u slast.

Ako je usled slabijeg kretanja ili prekomerne ishrane pas dobio na težini, takođe spas potražite u maslinovom ulju, jer mononezasićene masne kiseline pomažu razgradnju masti.

Mononezasićene masti takođe pomažu kod prevencije i ublažavanja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Istraživanja su pokazala da oleinska kiselina koju maslinovo ulje sadrži, pomaže u prevenciji od raka.

Velika količina antioksidanata koja se nalazi u ovoj namirnici pomaže i kod jačanja imunog sistema. To je izuzetno značajno kada je temperatura promenljiva, kao što je trenutno slučaj, jer tada smo i mi, a i naši ljubimci podložniji virusima i infekcijama.

Starijim psima maslinovo ulje je značajno jer im hrani možak i pomaže da duže ostanu bistri. Maslinovo ulje sprečava radikalnu oksidaciju ćelija, koja vodi ka prevremenom starenju.

Cirkulacija se poboljšava i disanje postaje znatno olakšano uz svakodnevnu konzumaciju maslinovog ulja.

Međutim, pored svih zdravstvenih benefita, maslinovo ulje može biti korišćeno i u svrhu nege! Baš kao što ljudi koriste maslinovo ulje za negu kože, kose i slično, ukoliko ovaj tretman primenjujete i kod svog ljubimca, dlaka će mu biti sjajnija, a koža mekša.