Prijava / Registracija
Kako mačke pokazuju ljubav?

Kako mačke pokazuju ljubav?

Nema sumnje da mačke vole svoje vlasnike isto koliko i oni njih, međutim ponekad je teško, naročito onima koji nemaju mačku za kućnog ljubimca, da razumeju na koji to način one pokazuju svoju ljubav i naklonost. Evo nekoliko jasnih pokazatelja da vas mačka voli.

Prede
Istraživanja su pokazala da je predenje ekvivalent ljudskom smehu. Načešće se smejemo kad smo srećni, međutim postoji i nervozni smeh, ponekad tako reagujemo i kad se uplašimo, pa je upravo takva situacija i sa mačkama i predenjem. Ipak, ukoliko vam mačka priđe i prede u vašem prisustvu, znajte da vam na taj način pokazuje ljubav.

Valja se po podu
Kada se mačka pred vašim nogama prostre na zemlju i počne da se valja, to je znak da vas voli i da želi vašu pažnju. U ovoj pozi mačka pokazuje svoj najranjiviji deo -stomak, pa budite sigurni da vam veruje ukoliko je sklona ovom ponašanju.

Umiljavanje
Ukoliko se mačka unosi u vaše lice, gura vas glavom i trlja se o vas -na taj način vam pokazuje svoju naklonost. Ovako ona ostavlja svoj miris na vama i tako „obeležava svoju teritoriju“.

kako mačke pokazuju ljubav

Grebanje
Iako ovo i nije toliko sjajana vest - mačka će najčešće pokazati ljubav tako što će grebati one stvari koje njen vlasnik najviše voli! Imate omiljenu fotelju u kući? Očekujte da će vam maca izjaviti ljubav tako što će se „potpisati“ kandžama.

Poklanjanje
Ako je vaša mačka lovac, ona će svoj plen, bila to igračka, buba ili miš, pokazati onome koga voli. Iako možda nećete biti oduševljeni kada vam mačka donese svoj ulov, znajte da je to čin ljubavi.

Podignut rep
Umiljavanje sa blago podignutom zadnjicom je znak da vaša mačka želi posebnu pažnju. Podignut rep sa tek malo spuštenim i nakrivljenim vrhom znak je za ljubav! Ovakvo ponašanje beleži se još kod mladunaca i na ovaj način oni pozdravljaju majku. Međutim, kada odrastu ove životinje na ovaj način pokazuju svoju naklonost ljudima koji su im posebno dragi.