Prijava / Registracija
Kako dresirati mačku

Kako dresirati mačku

Ukoliko ste tek doveli mačku u svoj dom ili je vaš ljubimac nestašan, ovi saveti će vam pomoći da svoju mačku naučite lepim manirima.

Mačke ne reaguju na dresuru isto kao psi, tako da zaboravite na kažnjavanje. Kod mačaka deluju pohvale, pa je dobra ideja imati pri ruci poneku poslasticu za mačke kojom ćete je nagraditi kada se ponaša kako treba.

Grebanje
Mačku nikada nećete potpuno odvići od grebanja, to je prirodan instinkt kojim komunicira sa vama i okolinom. Ali, možete je sprečiti da uništava nameštaj po kući i vama drage predmete. Ukoliko ne možete da priuštite grebalicu za mačke, odredite jedan predmet koji će pripadati samo vašem ljubimcu, a koji će biti dovoljno čvrst da na njemu oštri svoje kandže.

Obavljanje nužde
Kada ljubimac tek stigne u dom, treba mu pokazati prostor namenjen za vršenje nužde i dati vremena da se upozna sa njim. Stavite mačku u posudu sa peskom i pustite je da se upozna sa terenom. Važno je da posudu čistite redovno, jer su mačke vrlo čiste životinje i odbijaju da korisite prljave posude. Važno je da posuda bude odvojena od dela u kome mačka spava i boravi tokom dana, ne zaboravite da u ovim trenucima sva živa bića žele privatnost. Ukoliko vaša mačka posle nekog vremena počne da odbija da vrši nuždu na predviđenom mestu, proverite da li  higijenska sredstva koja koristite za dezinfikaciju imaju prejak miris ili promenite vrstu peska - to su najčešži razlozi.

Agresivnost tokom igre
Kao instinktivnim lovcima, mačkama je normalano da ponekad ugrizu ili ogrebu. Ukoliko to rade tokom igre sa vama, to je način da vam prenesu neku poruku. Nekada samo žele da vam stave do znanja da im više nije do igre. Ali, ukoliko pokazuju pojačanu agresivnost probajte da prekinete sa igrom kada je najzanimljivije i ignorišite svog ljubimca na neko vreme. Prekid kontakta i ignorisanje su obično dovoljni da mačka shvati da je prešla granicu lepog ponašanja.