Prijava / Registracija
Kako da znate da je vaš pas u depresiji?

Kako da znate da je vaš pas u depresiji?

Kada su ljudi u depresiji, to se lako primeti. Prestanemo da jedemo, ili jedemo mnogo više nego što nam je potrebno, spavamo sve više, povlačimo se iz društvenog života, bezvoljni smo, tužni. Uostalom, uvek možemo da kažemo da se ne osećamo baš najbolje!

Međutim, i naši ljubimci mogu biti depresivni. Evo nekoliko načina da depresiju kod pasa lako primetite.

Apetit
Kada su psi tužni, oni gube apetit i naglo mršave. Baš kao i ljudi, postoje i oni psi koji kada su depresivni počnu da se prejedaju jer u hrani pronalaze utehu. Zato, svaka nagla promena u načinu ishrane vašeg ljubimca može biti prvi znak depresije.

Spavanje
Psi inače vole da spavaju i to nije novost. Međutim, ako ostavite psa dugo samog (recimo kada idete na posao), on nastavi da spava dok niste tu, ali i kad se vratite sa posla on nastavi da drema i izgleda nezainteresovano za vaše prisustvo -nešto nije u redu!

Kako da znate da je vaš pas u depresiji?

Nezainteresovanost
Vaš razdragani pas više ne želi da se igra? Kad ga izvedete u šetnju ne deluje previše uzbuđeno? Psi koji odjednom postanu pasivni najčešće pate od depresije.

Lizanje šapa
Depresivni psi će često gristi i lizati svoje šape. To je njihov način da se uteše.

Sakrivanje
Nesrećan pas će se sakrivati od vlasnika. Tražiće mesto na kome može da bude sam i ostavljen na miru.

Ukoliko primetite ove znakove ponašanja kod svog psa, ipak ne bi trebalo da odmah zaključite da je u depresiji. Često ovi znaci mogu ukazivati i na neko fizičko oboljenje, a ne samo na emocionalni problem. Ono što je važno je da ga odmah odvedete veterinaru, kako bi ustanovio šta je u pitanju.