Prijava / Registracija
Kako da vaš dom ne miriše na vašeg ljubimca

Kako da vaš dom ne miriše na vašeg ljubimca

Ljubimce volimo kao članove svoje porodice. Ipak, sve bi bilo mnogo lepše da nemaju taj karakteristični miris, koji tako vešto upije ceo naš dom. Međutim, postoje načini da izbegnete da prijatelji posetu vašem domu pamte po mirisu ljubimca.

Najvažnije je svakako da generalno vodite računa o higijeni u svom domu. Redovno usisavajte, perite podove, kao i sve prekrivače i jastuke  na kojima vaš ljubimac voli da leškari.

Takođe i vaš ljubimac mora redovno na kupanje! Posle šetnje mu obavezno operite šape, četkajte ga i šišajte. Ukoliko ne možete sami, potražite stručnu pomoć u nekom od salona.

Redovno perite i sve njegove igračke, posude za vodu i hranu, kao i prostirku na kojoj spava.

Ukoliko imate mačku, svakako najviše pažnje treba obratiti na njenu posudu sa peskom. Ukoliko imate više mačaka, svaka treba da ima svoju posudu. Posuda treba da bude dovoljno velika da mačka može stati u nju, a pri kupovini izaberite onu koja ima poklopac. Izaberite odgovarajući posip, ali i dodajte malo sode bikarbone kako biste neutralisali neprijatne mirise. Takođe, čistite posudu bar jednom dnevno!

Ne puštajte svoje ljubimce da se penju na nameštaj, a ako to ne možete da sprečite, onda bar pametno izaberite garnituru -koža i eko koža su mnogo bolji izbor od platna! Kod izbora tepiha takođe vodite računa o tome da se lako usisava, pere i ne skuplja dlake.

U svakom slučaju, kuću bi redovno trebalo da provetravate, a ni osveživači prostora poput mirišljavih sveća, štapića ili sprejeva nisu na odmet!

Lenka Gatić