Prijava / Registracija
Kako da trenirate sa psom

Kako da trenirate sa psom

Sa prolećem na pragu, pravo je vreme da se vratiti rutini treninga. Ukoliko imate psa, to je idealna prilika da spojite lepo i korisno. Vaš ljubimac će vam biti zahvalan na izdvojenom vremenu, a vi ćete spremno dočekati tople dane. Evo kako da vežbate zajedno sa svojim psom.

  • Vašem psu, za razliku od vas motivacija nikada ne nedostaje. Ukoliko želite da lagane šetnje zamenite nečim aktivnijim, vaš pas će to jedva dočekati. Krenite polako, najbolje je da prvo kombinujete šetnju sa ostalim aktivnostima. Kasnije će vežbanje postati rutina.
  • Trčanje je odlična vežba i za vašeg psa i za vas. Po prirodi takmičarskog duha, pas će početi da prati vaš tempo kada sa šetnje ubrzate na lagano trčanje. Budite pažljivi sa povocem na početku i naučite psa od samog početka da ste vi taj koji diktira tempo.
  • Frizbijem ste se sigurno već igrali sa psom. Ovo lako može postati zajednička fizička aktivnost ukoliko nakon bacanja frizbija potrčite za psom. Ovde će urođeni takmičarski duh psa ponovo biti od velike pomoći - nakon prvog puta trčaćete brže jer će vaš pas dati sve od sebe da prvi uhvati frizbi.
  • Vožnja bicikla i rolera sa psom je nalik kombinaciji šetnje i trčanja. Odlična je kardio vežba, ali je i zahtevnija, jer ćete morati da naučite svog psa da kontroliše svoj takmičarski duh i sluša vaše komade, kako biste bili bezbedni. Ovde je rutina od velike važnosti, jednom kada naučite psa da prati vaš tempo i reaguje na komande koje mu dajete povocem, ne treba praviti velike pauze u treninzima kako se pas ne bi odvikao od već naučenog tempa.

Iako ove aktivnosti troše mnogo više kalorija od obične šetnje, imajte na umu da je šetnja jedna od najzdravijih aktivnosti koje možete priuštiti sebi i svom ljubimcu. Koju god aktivnost da odaberete, motivacija vam sa psom neće nedostajati.