Prijava / Registracija
Kako da smirite psa kada grmi

Kako da smirite psa kada grmi

Da li se i vaš pas plaši grmljavine? Ukoliko i vaš ljubimac počne da drhti, cvili i panično beži pod krevet kada počne nevreme, ne brinite se –mnogi imaju ovaj problem, a uz malo truda lako ga je rešiti.

Poznato je da psi imaju mnogo razvijenije čulo mirisa od ljudi, tako da oni mogu da namirišu oluju mnogo ranije nego što vi to možete. Kako biste sprečili paničan lavež, ujedanje ili čak i samopovređivanje pre nego što zapravo i počne oluja, evo štatreba da radite.

Ostanite smireni

Pas će vas oponašati u mnogo slučajeva. Ukoliko se vi unervozite, oni će to osetiti. Zato se potrudite bar da svojom nervozom ne doprinosite njegovom stanju.

Ne tešite ga

Nikako ne bi trebalo da ga grlite, ljubite i tešite u ovakvim situacijama. Na taj način ga samo dodatno ohrabrujete i potvrđujete da situacija nije uobičajena. Ono što bi trebalo da radite je da budete nasmejani i veseli, da se ponašate kao da je sve u redu i pokažete mu da nema razloga da se plaši.

Kako da smirite psa kada grmi

Obezbedite mu zaklon

Ako pas živi u dvorištu, trebalo bi da ima zaklon i mesto na kome može da se sakrije dok oluja ne prođe. Ipak, vodite računa o tome da kakav god zaklon da mu obezbedite, vrata nikako ne treba da budu zatvorena. Ostavite vrata otvorenim kako se ne bi osećao zarobljenim.

Konsultujte veterinara

Ako sve pokušate i to ne urodi plodom, onda je vreme da se posavetujete sa veterinarom, kako bi pas dobio potrebna sredstva za smirenje u ovakvim situacijama. Ono što je najbitnije je da se vi ponašate smireno i da osluškujete njegove potrebe. Ukoliko želi da se osami, pustite ga. Ako ipak želi da leži pored vaših nogu, neka tako i bude.

Lenka Gatić