Prijava / Registracija
Kako da naučite mačku da koristi posudu sa peskom

Kako da naučite mačku da koristi posudu sa peskom

Verovatno ste mnogo puta čuli kako je mačke nemoguće deresirati! Ipak, nemojte odustajati tako brzo. Mnoge mace mogu da savladaju razne veštine, pa tako i ono što će vama sigurno najviše značiti -kako da obavljaju nuždu u posudi sa peskom.

Mačići oponašajući majku brzo nauče gde je njihov „toalet“, ipak, ukoliko usvojite mačku koja to ne zna, postoje trikovi kako da je tome naučite.

Stavljajte mače redovno u posudu sa peskom, naročito nakon jela ili kad se probudi i pustite ga da istraži teritoriju. Posuda uvek mora biti čista, jer su mačke veoma uredne životinje i neće koristiti posudu sa peskom koja je prljava. Obratite pažnju i na to da posudu perete deterdžentom koji nema jak miris, jer i to može odbiti vašeg ljubimca.

Maci se možda ne dopada vrsta peska koju ste odabrali, pa isprobajte neku drugu vrstu.

Znajte i to da mačke ne žele da vrše nuždu dok ih neko gleda, pa zato posudu stavite u mirniji kutak vašeg doma.

Ukoliko se mačetu ipak desi nezgoda van posude, ne grdite ga! Recite mu samo odsečno - “Ne!“, a onda ga smestite u posudu i pohvalite dok je u njoj. Ubrzo će početi da povezuje pohvalu i posudu sa peskom, te obavljati nuždu na pravom mestu!

Mačke mogu navići da obavljaju nuždu uvek na istom mestu, međutim ako to nije mesto gde se nalazi posuda, eto problema. Odbićete je tako što ćete to mesto očistiti od svih mirisa, najbolje mešavinom sirćeta i vode, a onda staviti plastičnu ili aluminijumsku foliju preko, jer mačke ne vole zvuk i osećaj hodanja po takvim površinama.