Prijava / Registracija
Kako da najlakše okupate psa?

Kako da najlakše okupate psa?

Ukoliko vaš ljubimac obožava da se brčka, baš imate sreće! Međutim oni drugi znaju koliko je teško saterati psa u kadu i ubediti ga da je vreme za kupanje. Ipak, postoje neki trikovi koji će vam olakšati posao, a i vašeg psa učiniti čistim i mirišljavim.

Za početak, psa treba da naviknete na kadu ili tuš kabinu -bez vode. Neka stajanje u kadi bude svojevrsna igra, a za poslušnost ga nagradite! Sledeće na šta bi trebalo da obratite pažnju je četkanje. Ukoliko pokvasite psa a da pre toga niste razmrsili dlaku i uklonili onu koja se olinjala, šampon neće moći da dopre do korena dlake i uradićete posao ofrlje.

Ako imate malog psa, lako ga možete kupati i u lavabou ili sudoperi, dok je većima svakako potrebno više mesta. U svakom slučaju, važno je da stavite mrežicu koja će sprečiti da dlake zapuše vodovodne cevi. Kada je lepo vreme, psa možete kupati u dvorištu.

Iako ljubimca smatrate članom svoje porodice, on ipak ne može da koristi vaš šampon, jer je on previše jak i može izazvati brojne probleme. Posavetujte se sa veterinarom o tipu šampona koji odgovara baš vašem psu.

Kada kupate psa, počnite od njegovih zadnjih nogu i repa ka glavi. Kada mu perete glavu, posebno vodite računa o njegovim ušima i očima -rukom poklopite uši kako voda ne bi završila u ušnom kanalu.

I kada mislite da ste svu sapunicu sprali, spirajte još jednom! Nakon toga detaljno obrišite psa peškirom, a onda, ako je hladno, umotajte ga u ćebence.

Ukoliko budete nežni i strpljivi, vremenom će vaš pas zavoleti kupanje, ili će bar sve ovo lakše podnositi.

Lenka Gatić