Prijava / Registracija
Kako brinuti o starijim mačkama

Kako brinuti o starijim mačkama

Kada vaša mačka pređe sedmu godinu života, u dobu je u kome je čovek kada pređe pedesetu. Mačke u proseku žive oko petanest godina, tako da je sedma godina doba kada treba da obratite više pažnje na svog ljubimca. Evo i kako.

Ishrana

Kako mačka sa godinama postaje manje aktivna, treba smanjiti količinu hrane, odnosno prilagoditi je njenim novim potrebama. Jako je važno da svog ljubimca i dalje tretirate ukusnim obrocima, jer kada pređu određenu godinu života, mačkama hrana postaje jedno od malobrojnih uživanja. Potrudite se da hrana sadrži mnogo proteina.

Veterinar

Pravilo je da mačke starije od sedam godina treba voditi veterinaru češće nego ranije,  a zavisno od stanja vaše mačke idealno je posetiti veterinara jednom u tri meseca.  Ako mislite da  joj je oslabio vid ili sluh, najbolje je da se konsultujete sa veterinarom.  Slabljenje vida i sluha znači da mačka više neće moći da prepozna približavanje potencijalne opasnosti.

Voda

Pored redovnih obroka sa mnogo vitamina i proteina, potrebno je da mački u poznijim godinama obezbedite činiju sa vodom koja će uvek biti puna. Količina vode koju mačka konzumira može biti indikator promena u organizmu ili bolesti, tako da ukoliko pije viševode nego inače, odvedite je veterinaru.

Dlaka i telo

Kod starijih mačaka se četkanje savetuje svakodnevno – njime ćete je osoboditi opadajuće dlake ali i sprečiti problema sa probavom koje nastaju gutanjem dlake. Svakodnevno češljanje dlake je dobro i preporučljivo jer tako možete da proverite da li vaša mačka po telu ima ranice, druge parazite, ili je sve u redu.