Prijava / Registracija
Jesenje spremanje

Jesenje spremanje

Kako pripremiti ljubimca za zimu

Sa kišnim i hladnim vremenom na pragu, evo nekoliko saveta kako da pripremite psa, a kako mačku za zimu

Niske temperature, vetar, iritirane šape i promrzline neki su od znakova zime. Kao što sebe pripremamo za novo godišnje doba, posebnu paćnju treba posvetiti i ljubimcima. Ovo su neke od najvažnih stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi vaš ljubimac uživao u hladnom periodu.

Utopljavanje

Kako se temperature bude spuštala, važno je da za svog psa i mačku, ukoliko ih čuvate napolju, obezbedite udoban I topao kutak. Dodavanjem slame ili debljih prostirki svom ljubimcu ćete obezbediti mesto u koje se mogu skloniti od hladnoće. Ukoliko psa ili mačku čuvate u kući, dobra ideja je odeća za pse. Ali, budite oprezni. Dok se većina pasa bez problema snalazi u tolploj odeći za pse, vragolaste mačke se mogu osećati sputano u odeći, te ih je bolje zaštititi od hladnoće uvijanjem u toplo ćebe ili šal. Mladunčad i stariji ljubimci, ma kako obučeni, ne trebaju provoditi vreme napolju na veoma niskim temperaturama. Njihov metabolizam nije dovoljno jak da se nosi sa niskim temperaturama, niti temperaturnim razlikama.

Fizička aktivnost i ishrana

Navike u ishrani menjamo svi tokom hladnijih meseci, pa tako treba povesti računa i o ishrani životinja. Ishrana bogata belančevinama je odličan izbor za ljubimce tokom zime, nezavisno od toga da li ih čuvate u kući ili napolju. Sa hladnim temperaturama, i pse i mačke treba hraniti češće. Češći unos kalorija poboljšava metabolizam, time reguliše i telesnu temperature i pomaže im da se osećaju toplo. Hidratacija ostaje jednako važna zimi koliko i leti, te je potrebno obezbediti dovoljno sveže vode. Dok fizička aktivnost zimi obično bude na znatno nižem nivou od leta zbog niskih temperatura, ljubimcima je ona potrebna isto koliko i leti. Zato odvojite vremena kada temperature nisu na najnižim podeocima i uživajte napolju.

Higijena

Iako će se i psi i mačke na svoj, prirodan način pripremiti krzno za zimu, postoje stvari o kojima treba voditi računa u hladnom period. Kupanje pasa u zimskom periodu treba svesti na minimum, jer se time uklanjaju prirodne masnoće koje su zimi i više nego potrebne. Higijenu održavajte redovnim četkanjem. Šetnju po vlažnom ili snežnom vremenu treba završiti čišćenjem šapa – so koja se koristi za čišćenje snega sa ulica može štetno uticate na šape, a verovatno je da će je vaš ljubimac polizati sa šapa, a to ne želite. Čulo mirisa kod mačaka slabi tokom zime, pa imajte to u vidu dok borave napolju. Mačkama koje inače borave napolju treba obezbediti topao kutak za beg od hladnog vremena. Mace koje borave unutra treba pripremiti i utopliti za izlazak napolje, i povesti računa šta njuškaju po snegu. Kako im čulo mirisa slabi tokom hladnih dana, ne treba ih ostavljati same napolju - ukoliko odlutaju predaleko od kuće, biće im upola teže da se vrate kući nego leti.

I, ma koliko vaš ljubimac bio sladak dok zaranja njušku u sneg, ne dozvolite mu da pojede ni mrvu snega. Pored soli koja se koristi za čišženje tokom zime, sneg može biti pun otvornim materijama. Zato, njušku k sebi.