Prijava / Registracija
Izbegnite tragediju: Kako smiriti psa tokom grmljavine

Izbegnite tragediju: Kako smiriti psa tokom grmljavine

Poslednjih nedelja svedoci smo čestih promena vremena: od visokih temperatura, do obilnih padavina praćenih grmljavinom. Ove nagle promene negativno deluju na opšte zdravstveno stanje čoveka, ali i životinja. Grmljavina je naročito problematična za pse: može izazvati zbunjenost, stres i u najgorem slučaju - nesreću. Pročitajte kako to da sprečite.

Uzroci stresa: vatromet i grmljavina


Svaka sezona nosi svoje opasnosti, i potencijalne stresove za vašeg psa. Tokom godine uočavamo 2 kritična perioda:
  • nova godina i propratni praznici zbog vatrometa i
  • kraj proleća/leto zbog grmljavina.

S obzirom na to da su efekti koje vidimo od vatrometa, i u vreme kada grmi i seva slični, ne čudi što naš pas ove 2 pretnje isto doživljava - uz veliki strah i stres. Reakcija zavisi još i od karaktera životinje i okolnosti u kojima se ona tačno nalazi (da li je napolju ili unutra, da li je već pod stresom zbog nečega i slično).

Koje je ustvari objašnjenje za toliki stres? I kada je reč o grmljavini, ali i kada je reč o vatrometu, uzrok stresa je isti: susret sa nepoznatim. Naime, kada dođe do grmljavine pas vidi svetlosne efekte i čuje zvuke koji su mu nepoznati, i za koje ne ume da pronađe uzrok. Tada se kod njega bude borba za opstanak, pa čak i panika, i on je u stanju da napravi neku štetu, pobegne, ili povredi sebe ili druge.Ono što je naročito problematično je prvo preživljavanje grmljavine kod pasa - kada nekoliko puta vidi sevanje ili vatromet, pas se ne susreće ni sam čim novim pa je i njegova reakcija blaža. Međutim, kada mlad pas prvi put bude izložen ovakvim pojavama, on je dodatno osetljiv jer nije naviknut na njih. 

Ovaj strah kao posledicu može dati neprirodno i nesvakidašnje ponašanje psa, kao što su bežanje, skakanje sa sprata zgrade i slično. Potrebno je sprovesti određene mere zaštite kako do toga ne bi došlo. Šta učiniti u ovim situacijama?

Kako smiriti psa tokom grmljavine - saveti


Kako bi osigurali da vaš pas ne povredi sebe ili druge tokom grmljavine ili vatrometa, možete preduzeti pojedine mere zaštite: Evo nekih:
  • Ne menjajte svoje ponašanje drastično dok traje grmljavina - ukoliko vi počnete da paničite ili pokazuejte strah, vaš pas će to povezati sa pojavom grmljavine i razviti obrambeni mehanizam.
  • Upotrebljavajte reči na koje je vaš pas navikao dok ste ga trenirali - na primer: “pozdravljajte” svaki udar groma rečima “super”, ”odlično” koje će on povezivati sa nagradom te neće primetiti da se dešava nešto strašno.
  • Iskoristite vreme dok traje grmljavina ili vatromet da svog psa naučite nekim trikovima - čak iako je vaš pas prestar ili ne toliko inteligentan za učenje trikova, ovo je ipak način kako ćete mu odvući pažnju.
  • Pustite muziku ili držite upaljen TV kako bi im skretao pažnju sa zvuka i svetlosti napolju.
  • Ne držite uplašenog psa u kavezu - čak iako je vaš pas treniran da spava ili boravi u kavezu, ovo mesto bi u slučaju grmljavine moglo da postane simbol straha i stresa kojeg će se on setiti kada god bude u njemu sledeći put.

Važno je napomenuti i da ne treba kažnjavati psa ako se plaši. Potrebno je vreme da se pas navikne na pojavu grmljavine, ali i da ove tehnike privikavanja urode plodom, naročito jer grmljavine nisu vakodnevna pojava.