Prijava / Registracija
Ishrana zečeva - sve što treba da znate

Ishrana zečeva - sve što treba da znate

Ukoliko držite zečeve ili kuniće kao kućne ljubimce, sigurno želite da oni što duže budu sa vama. Iz tog razloga, važno je obratiti pažnju na njhovu higijenu i ishranu. Zahtevi ovih životinjica nisu veliki, ali moraju se ispoštovati. Pročitajte šta je važno da znate o navikama u ishrani zečeva.

Zec kao kućni ljubimac


Najpre da se podsetimo nekih osnovnih karakteristika zečeva kao kućnih ljubimaca. Zečevi potiču iz familije glodara, društvene su životinje i vole da budu blizu svojih vlasnika. Takođe, ove životinje se veoma lako vezuju za vlasnike i poznate su kao veoma mazne.

Baš zato što je društven i aktivan zec, kada mu je dosadno, može lako upasti u neku nevolju ili je i sami napraviti. Česte nepoželjne aktivnosti mogu biti: oštećenje nameštaja, papira, i naročito kablova. Zbog toga, važno je držati ga u kavezu kada niste tu.

Kao što smo već rekli u uvodu, ove životinje nisu zahtevne. Nakon sterilizacije same brinu o sebi, ali na polju na kojem zavisi od vas, a to je ishrana, postoje neke smernice koje valja pratiti.Ishrana zečeva


Pravilna ishrana je veoma važna kod ovih životinja. Zečevi su vegani - osnosno čisti biljojedi i ne tolerišu hranu životinjskog porekla. Iako se preporučuje raznovrsna hrana, ipak postoje osnovne namirnice, osnosno grupe namirnica, na kojima bi trebalo bazirati ishranu ljubimca. To su:

  • seno,
  • sveže povrće,
  • sveže bilje i
  • gotove mešavine semenki.

Sve ono što ne spada u ove grupe namirnica treba davati štedljivo, oprezno i retko.

Posebno treba obratiti pažnju na seno - njega treba smatrati osnovom ishrane i može biti polusušeno i sveže.  Može im se davati od samog početka i to u gotovo neograničenim količinama jer je dobro za probavu. Ukoliko uzimate kupovno seno, važno je da proverite njegovo poreklo jer je važno da bude ispravno.

Savet +: Sve namirnice kojima hranite svog zec trebalo bi da budu temeljno oprane i dobro osušene. Takođe, važno je da im bude uvek dostupna čista i sveža voda.

Da li zečevi zaista obožavaju šargarepu?


Uprkos utemeljenom mišljenju da je šargarepa omiljena hrana zečeva i da bi oni mogli non-stop da je jedu, realnost je ipak malo drugačija. Iako će zec zaista jesti šargarepu kada mu se ona ponudi, zečevi u divljini neće je samostalno toliko jesti koliko bismo mi inače pomislili. Odakle onda ta zabluda?Sve zapravo potiče od, ni više ni manje nego - crtanog filma! Poznati crtać “Duško Dugouško” je nastao pre čak 81 godinu i u njemu “glavni lik” tumači sivi zec rođen u Bruklinu (Njujorku). Za one koji se sećaju, u gotovo svakoj sceni ovaj zec je prikazan kao gricka šargarepu, što je nesvesno pokrenulo stav da se zečevi tako ponašaju i u prirodi, što nije toliko tačno. Više o ovoj temi pisali smo i na našoj Facebook stranici.

Bilo da ste ljubitelj kultnog crtanog filma ili ne, preporučujemo da ipak svom zečiću obezbedite nešto raznovrsniju ishranu. U našoj ponudi možete pronaći visoko kvalitetnu hranu za zečeve kako bi vaš ljubimac bio u punoj snazi. Pogledajte i odaberite najbolje.