Prijava / Registracija
Ishrana ptica kao ljubimaca

Ishrana ptica kao ljubimaca

Iako je držanje ptice kao kućnog ljubimca možda lakše od gajenja neke druge životinje, ipak postoje određene smernice kojima se treba voditi. Ishrana ptica je definitivno nešto na šta treba posebno obratiti pažnju, jer vaš ljubimac mora da dobije sve hranljive materije koje su mu potrebne da bi se nesmetano razvijao. Navodimo vam neke osnovna pravila za hranjenje ptica.

O ovoj temi već smo pomalo pisali u sklopu našeg teksta o tome šta papagaji ne smeju da jedu, ali u nastavku vam dajemo više informacija/pravila o generalnoj ishrani ptica, koja će se lako primeniti i na nekog drugog pernatog ljubimca.

Ishrana ptica - hrana i navike u ishrani


Osnova ptičje hrane jeste semenje, ali to ne znači da ptica treba da jede samo to - potrebno joj je nešto raznovrsnije! Ono što možete još upotrebiti kao hranu su:

Peletirana hrana sadrži sve potrebne hranljive materije za vašeg “letača”, a važno je da izaberete tačno onu koja je namenjena vrsti ptice koju vi držite. Ovakvu ishranu možete dopuniti voćem i povrćem. Najbolje povrće za ptice je lisnato zelje koje je bogato vitaminima, a preporučuju se i šargarepa i brokoli. 

Voće koje je najpopularnije kod ptica su jabuke, kivi, dinja i kruška. Ono što ne treba da dajete ptici je avokado, rabarbara, semenke od jabuke i koštice od trešnje. Bez obzira na to za koje voće ili povrće se odlučite, potrebno je dobro ga oprati pre upotrebe.Kada je reč o učestalosti hranjenja, preporuke su da to bude jednom dnevno, ali u većoj količini. Ptice ne mogu dugo da izdrže bez hrane, a u prirodi je traže neprestano. Zato je važno da uvek ima hrane u hranilici.

Takođe, ptice su u prirodi dosta aktivne, pa im možete kao “užinu” zakačiti grančicu neke žitarice sa zrnevljem na spoljašnjoj strani kaveza, kako bi vaša ptica to grickala povremeno.

SAVET + : Nepojedenu hranu uklonite posle nekoliko sati. Nekada posuda za hranu može izgledati puna, a da to samo budu otpaci. Potrudite se i da uvek ima sveže, čiste vode za piće. Optimalno je da vodu menjate 2x dnevno.

Zašto je važna sipina kost za ishranu ptica


Ishrana ptica zahteva i neke dodatke: vitaminsko-mineralne preparate. Često vidimo preporuke da se ptici daje pesak i/ili sipina kost. Pesak ima dvostruku ulogu: ujedno je izvor minerala a pomaže i u varenju hrane. Poznato je da ptica nema zube, pa im pesak pomaže u sitnjenju hrane. Ptice u prirodi najčešće unose sitno kamenje da potpomognu varenje, ali u kućnim uslovima to može biti pesak.

Kada je reč o sipinoj kosti, ishrana ptica bez nje prosto “ne može da prođe”! Ona ima nekoliko uloga:
  1. bogat je izvor kalcijuma i drugih minerala,
  2. ptica na njoj oštri kljun i 
  3. služi kao igračka za pticu.

Unutrašnji deo sipine kosti malo je mekši od spoljašnjeg, pa ako primetite da se vaša ptica malo bori sa njom, odlomite joj parče da bi brže došla do zanimljivog dela.

Veoma je važno da shvatite da ishrana ptica može biti uzrok mnogih nelagodnosti i zato je važno da ove smernice imate u vidu. Vaša ptica ipak ima samo vas, pase potrudite da joj pružite samo najbolje. Ukoliko vas interesuje kvalitetna hrana za ptice možete je poručiti preko naše onlajn prodavnice i stići će vam direktno na kućnu adresu.