Prijava / Registracija
Infekcija oka kod mačaka

Infekcija oka kod mačaka

Mačije oči su izuzetno osetljive i one mogu imati problema sa vidom što zbog ogrebotina koje nastaju usled okršaja sa drugim mačkama, što zbog raznih očnih bolesti.
Da vaš ljubimac ima problema sa očima, znaćete ako primetite da dira oči šapom, treći kapak joj je navučen preko oka, ima suzne oči ili iscedak, uporno trepće ili su joj oči mutne.
Jedno od najčešćih oboljenja je konjuktivitis, odnosno upala prednje membrane oka – konjunktive. Ta membrana je od vitalne važnosti jer sprečava ulazak prljavštine i bakterija u oko.
Često se sreće kod mačaka koje borave na ulicii, ali infekcija može da se javi i kod mačića koji još nisu ni progledali.
Najčešći uzročnici konjuktivitisa su virusi, bakterije, gljivična oboljenja i paraziti. Može biti akutni ili hronični i može se javiti na jednom ili oba oka. Akutni konjuktivitis najčešće je infektivnog ili alergijskog porekla.
Čim primetite neke od simptoma, važno je da odvedete mačku veterinaru, jer ukoliko se konjuktivitis ne leči, može rezultirati slepilom.
Terapija se uglavnom sprovodi lokalno, primenom kapi ili masti. Ukoliko je u pitanju alergijska reakcija, mačka će dobiti antihistaminike, a ako su uzroci bakterije, daju se antibiotici.

Infekcija oka kod mačakaPošto vaša mačka sigurno neće uživati u primeni terapije, savetujemo vam da je umotate u peškir kako se ne bi opirala, tako da joj viri samo glava. Onda ćete polako i strpljivo moći da joj stavite kapi ili mast, koju bi trebalo naneti duž donjeg kapka, a potom zatvoriti oko i nežno ga masiati.