Prijava / Registracija
Hrana za sterilisane mačke - zašto je važna

Hrana za sterilisane mačke - zašto je važna

Odgovorno vlasništvo je u današnje vreme veoma važna tema među vlasnicima kućnih ljubimaca. U slučaju da ste ipak odlučili da sterilišete vašu mačku, potrebno je i da se raspitate kakva hrana za sterilisane mačke se preporučuje. Evo zašto je važno da se koristi hrana prilagođena baš njima.

Potrebe sterilisanih mačaka za hranom


Potrebe mačaka za hranom zavise od životnog doba u kojem se one nalaze, aktivnosti, uzrasta i specifičnih uslova. Na primer: kućnoj mački je dnevno potrebno manje kalorija nego onoj koja vreme provodi van kuće, jer ima manje aktivnosti i manje energije troši. Takođe, mačka koja je gravidna imaće veće potrebe za hranom i hranljivim materijama u odnosu na onu koja se ne nalazi u takvom periodu.

Sterilisane mačke imaju istu potrebu za hranom, ali se slabije kreću od nesterilisanih, i generalno su sklonije gojenju. Tome doprinosi i njihov hormonski status, s obzirom na to da sproveden zahvat menja njihov hormonski balans. Zato je važno da se za njih koristi posebna hrana.


Hrana za sterilisane mačke: Po čemu je drugačija od ostalih?


Svaki iskusan vlasnik kućnog ljubimca zna da se brojne problematične pojave i boljke kod životinje rešavanju, ili bar drže u dozvoljnim granicama, uz pomoć odgovarajuće ishrane. Tako imamo specifičnu hranu za mlade mačke, odrasle mačke, mačke sa lšpim varenjem, pa zatim hranu za lakše izbacivanje progutane dlake. 

Kada to imamo u vidu, jasno je da je posebna hrana za sterilisane mačke samo još jedna u nizu hrane koje odgovaraju specifičnim potrebama naših ljubimica. Ova hrana je prilagođena potrebama sterilisanih mačaka, ali na taj način da održava njihovu liniju i čuva njihove bubrege. Naime, reč je o formulama koje su posebno prilagođene nutritivnim potrebama sterilisanih mačaka, ali tu tako energetski izbalansirane da doprinose očuvanju zdrave kilaže.

Osim što treba voditi računa da se kupuje hrana za sterilisane mačke, važno je napomenuti i da je vlažna hrana za mačke za nijansu bolja za održanje idealne telesne težine mačke jer ima više vlakana. U praksi, idelna ishrana bi se sastojala iz kombinacije suve i vlažne hrane.

Želite da proverite da li proizvođač omiljene hrane vaše mačke i verziju za sterilisane mačke? Svratite u našu onlajn prodavnicu za ljubimce i proverite kakva hrana za sterilisane mačke je u ponudi.