Prijava / Registracija
Hrana za pse

Hrana za pse

Ako ste skoro nabavili psa važno je od prvih dana obratiti pažnju na pravilnu ishranu – čime, kada i koliko hraniti ljubimca. Ukoliko imate psa već neko vreme, za vas smo pripremili mali podsetnik o pravilnoj ishrani...

Vlažna hrana za pse

Vlažna hrana je kompletan izvor proteina, minerala i vitamina za vašeg kućnog ljubimca. Odličan je izbor za pse koji ne unose dovoljno vode. Posebno se preporučuje starijim, bolesnim ili psima sa oslabljenim čulom mirisa. Vlažna hrana može napraviti problem jer psi obično prave veći nered sa vlažnim obrocima. Zato je važno obezbediti im prikladnu posudu.

Suva hrana za pse

Suva hrana je daleko ekonomičniji i pratkičniji izbor. Pored toga što ima duži rok trajanja i praktičnija je za skladištenje i serviranje, obično je izbor vlasnika ljubimaca koji nemaju mnogo slobodnog vremena, te se i češće koristi. Ona je izvor potrebnih hranljivih materija, ali se mora kombinovati sa vlažnom hranom, kako biste ljubimcu obezbedili dovoljan nivo vode. Najbolje je kombinovati suvu i vlažnu hranu u zavisnosti od starosnog doba i aktivnosti psa.

Hrana koju ste sami pripremili

Pored kostiju, mesa i mleka koji su najomiljenija, ali i najskuplja hrana za pse, svom ljubimcu možete pripremiti mesno i riblje brašno, sveže zeleno povrće, ali i proteinsku hranu biljnog porekla, poput žitarica i soje. Hrana koju pripremate sami treba da bude skuvana ili ispečena na blagoj vatri kako bi se zadržali svi hranljivi sastojci.

Kada i koliko hraniti psa

Pravilna ishrana podrazumeva redovnu ishranu, a koliko obroka je potrebno vašem psu obično zavisi od starosnog doba vašeg ljubimca. Tako štenad do šest nedelja starosti treba hraniti malim obrocima pet puta dnevno. Psima starosti do šest meseci potrebna su do četiri obroka dnevno, dok su psima do godinu dana dovoljna tri obroka. Ljubimcu starijem od godinu dana dovoljno je obezbediti jedan do dva obroka dnevno.

Vitamini i dodaci ishrani još jedna su opcija za pravilnu i zdravu ishranu. Potrebno ih je pažljivo kombinovati sa ostalim obrocima.

Prijatno!