Prijava / Registracija
Gruming pasa: Kratak vodič kroz osnovne usluge salona

Gruming pasa: Kratak vodič kroz osnovne usluge salona

Gruming pasa je neophodan za mnoge rase pasa, primarno zbog higijene i zdravlja, a zatim i zbog urednog izgleda. Ukoliko se tek pripremate da psa odvedete u prvu posetu grumeru, ili ste redovni posetilac ali želite da saznate više, nastavite sa čitanjem!

Šta obuhvata gruming pasa


Gruming pasa predstavlja proces u kojem stručno lice (grumer) obavlja određene estetske i higijenske procese, čime unapređuje izgled, ali i opšte stanje vašeg psa. Iako se često naziva i frizerom pasa, grumer obavlja i mnoge druge radnje osim friziranja. Ali hajdemo redom.

Gruming pasa najčešće obuhvata sledeće radnje, koje ujedno i predstavljaju najpoznatije usluge grumera:
  • kupanje
  • raščešljavanje 
  • šišanje
  • trimovanje
  • feniranje
  • furminiranje
  • čišćenje ušiju
  • sečenje noktiju
  • izbrijavanje šapa i 
  • izbrijavanje sanitarnog dela

Uz ove usluge mogu se javiti i neke dodatne, kao što je uklanjanje postojećih, ali i tretman protiv novih parazita.


Gruming saloni onično su pravi mali pseći SPA centri, a mi smo ubeđeni da ljubimci tamo uživaju kao mi na nekoj dobroj masaži. Osim bazičnih i dodatnih usluga, gruming saloni služe i kao prodajni prostor razne kozmetike za ljubimce. Grumer vam može na licu mesta preporučiti šta da koristite kako bi vaš pas duže ostao tip-top izgleda i uredan.

Iako se ponekad čini da su usluge grumera skupe i da je bolje primeniti “uradi sam” strategiju, ovo će retko biti dobro za vašeg ljubimca. Nega kod kuće, bez stručnog lica, naročito se komplikuje kada je reč o dugodlakim psima, i neretko se javljaju i problemi tipa kožnih bolesti.

Koliko česte treba da budu gruming sesije i šta između njih


Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Radi što boljeg održavanja higijene i dobre frizure preporuka bi bila minimum 2 puta mesečno. Da li će biti ćešće ili ređe od toga, zavisi od opšteg stanja dlake i izgleda vašeg psa, od tipa dlake, rase, i od specijalnih okolnosti (recimo pas je upao u blato), i slično. Najbolje je da za preporuku pitate grumera, on svakako ima dosta iskustva i moći će da vam objasni.

Između gruming sesija važno je održavati “frizuru” i higijenu. Potrebno je redovno češljati dlaku da se ne bi stvorili čvorovi. Kada dođe do toga i dlaka nije prohodna, koža ne može da diše i mogu nastupiti kožne bolesti.

Da li je gruming samo za pse


Kratko i jasno: ne! Gruming je i odlično rešenje za mačke, naročito one dugodlake, jer se dlaka može umrsiti. Takođe, pri pripremama za izložbu, važno je da izgled ljubimca - takmičara bude perfektan. Oko toga vam može pomoći profesionalni grumer.

Ukoliko ste u potrazi sa kvalitetnim proizvodima za negu ljubimaca, ali i kvalitetnom hranom i opremom, sve to možete pronaći u onlajn prodavnici za ljubimce. Pogledajte šta je trenutno na akciji!