Prijava / Registracija
Gojaznost kod mačaka: Uz ovaj uređaj nema više lenčarenja!

Gojaznost kod mačaka: Uz ovaj uređaj nema više lenčarenja!

Gojaznost kod mačaka predstavlja naizgled naivan, ali ustvari ozbiljan problem. Naročito se javlja kod sterilisanih/kastriranih mačaka, a s obzirom na to da one nemaju poriv za “lovom” i fizičkom aktivnošću kao one kod kojih nisu vršeni ovi zahvati. Na sreću, rešenje leži možda baš u jednom uređaju: privesku za ogrlicu koji meri aktivnost vašeg pufnastog ljubimca.

Čemu služi privezak za merenje aktivnosti mačaka?


Ideja o uređaju za praćenje fizičke aktivnosti kod mačaka možda deluje smešno, ali kad razmislite, shvatićete da je ovo sasvim logično. Naime, mačke ne vežbaju, pa zašto bi im onda bio potreban uređaj nalik na FitBit pametnu fitnes narukvicu koju koriste ljudi?PurrSong Pendant privezak je osmišljen kao jednostavan uređaj koji maca nosi oko vrata, kako bi vlasnik dobio relevantne informacije o aktivnosti i kvalitetu sna svoje ljubimica. Glavna svrha je prikupljanje podataka o rutini mačke, i beleženje slučajeva kada dođe do prekida te rutine. U trenutku kada dođe do takvog prekida, to se smatra pokazateljem da nešto nije u redu. Alarmira se vlasnik, koji onda može da reaguje i obrati se veterinaru radi stručne pomoći.


Privezak PurrSong Pendant je u fazi razvoja i proizvodiće se u saradnji sa poznatoim proizvođačem - kompajiom Samsung. Očekuje se da će ovaj uređaj iz proizvodnje izaći do kraja 2020. godine.

Da li je ogrlica lek protiv gojaznosti mačaka?


Kao što smo naglasili u uvodu ovog teksta, gojaznost kod mačaka je zaista ozbiljan problem i mnogi mačkoljupci ne obraćaju dovoljno pažnju na njega. Davno je prošlo vreme kada je hrana bila jedini način da svom ljubimcu pokažete da ga volite, pa je stoga važno da obratite pažnju na zdravlje ljubimca, umesto na konstantno nagrađivanje hranom.

Preporuke su da, ukoliko je reč o sterilisanoj /kastriranoj maci, koristite specijalizovanu hranu za mačke, ali i da podstičete aktivnost vašeg ljubimca raznim igricama. 

Iza gojaznosti mačke krije se zapravo sebična potreba vlasnika za konstantom pažnjom i pridobijanjem ljubavi, koju pokušava da izazove prekomernim ugađanjem u obliku hrane. To se uvek može zaustaviti i okrenuti u macinu korist. Važno je samo da pratite ponašanje mačke.

Kvalitetnu hranu za mačke možete pronaći u našoj online prodavnici, pogledajte šta trenutno imamo u ponudi.