Prijava / Registracija
Gluve mačke

Gluve mačke

Plavooke mačke ne čuju

Ko bi mogao odoleti pufnastim belim macama sa svetlim očima? To nije pošlo za rukom ni jednoj od trenutno najpopularnijih žena na svetu, Kim Kardašijan, koja je svoje belo Persijsko mače po imenu Mercy nosila i fotografisala, sve dok na žalost nije uginulo 2012. godine.

Međutim, da li ste znali da u 60 do 80 posto slučajeva mačka sa belom dlakom i plavim očima ne čuje?

Urođene probleme sa sluhom skoro isključivo mogu imati samo bele mačke. Ukoliko je vaša maca druge boje, samo u pet slučajeva od sto, ona neće čuti na jedno ili oba uha.

S druge strane, ako je krzno mačke bele boje, ona poseduje takozvani “W“ gen (kao White - belo), koji je odgovoran za njenu boju krzna, ali i svetlu boju očiju i oštećenje sluha. Ipak, iako je sigurno da će mačka sa ovim genom imati belu dlaku, to ne znači da će nužno imati i plave oči, a još manje da će obavezno biti gluva.

Poznato je da bele mačke uglavnom imaju zelene, plave i braonkasto-žute oči, a neretko se dešava da oči budu u dve različite boje. Ukoliko su oči vašeg belog ljubimca braon, žućkaste ili zelene, šanse da ne čuje su 10 do 20 posto. Ako je samo jedno oko plavo, šanse se povećavaju i sada već možemo govoriti o oštećenju sluha u 30 do 40 procenta, a ako mačka ima oba plava oka, neće čuti u 60 do 80 posto slučajeva.

Mace koje ne čuju a koje imaju jedno ili oba plava oka čine tek 0.25 do 1.5 procenata ukupne populacije mačaka na svetu.

Zato, ukoliko vaša ljubimica baš ovako izgleda, sada znate koliko je ona posebna, iako ne sumnjamo da ste je i do sada obožavali i posvećivali posebnu pažnju njenoj nezi i zdravlju.

Lenka Gatić