Prijava / Registracija
Gde ostaviti ljubimca dok ste na putu

Gde ostaviti ljubimca dok ste na putu

Bez obzira na to da li putujete na odmor ili službeni put, a odlučite da ne vodite sa ljubimca sa sobom, javiće se potreba da negde ili nekome poverite to drago stvorenje na čuvanje. Rastanak može biti težak, ali sve će proći mnogo bolje ukoliko imate poverenjeu osobu kojoj ga ostavljate. Koje su opcije za smeštaj i čuvanje i gde ostaviti ljubimca dok ste na putu? Otkrivamo u nastavku,

#1 Komšije, porodica i prijatelji


Ukoliko imate prijatelje, članove porodice ili komšije koji vole životinje, neka to bude prva opcija za ostavljanje ljubimca. Neki od razloga “za” su:
 • besplatno je,
 • poznajete osobu dobro,
 • zbog odnosa sa vama potrudiće se da što bolje brinu o životinji.

Ozbiljniji razlog “protiv” (a možda i jedini) je što ako ostavljate ljubimca kod prijatelja ili članova porodice, naročito kod onih koji nemaju ljubimca, može se dogoditi da oni požele da mu daju hranu koja nije za njih. 

Kako biste izbegli “čašćenje” ljubimca neadekvatnom hranom ili preterano uzimanje hrane možete im ostaviti jasne instrukcije o ishrani ljubimca sa napomenom da se nje drže sa razlogom i da ljubimac treba da jede samo hranu prilagođenu njemu.#2 Uslužno čuvanje ljubimaca - pet sitting


Ova opcija je ipak malo “ozbiljnija” jer ipak je reč o osobi koja je to već radila, koja dokazano voli životinje i ume sa njima, i koja ima bar osnovna znanja o ishrani ljubimaca i njihovoj psihi.

Kod ove mogućnosti postoji 2 negativne strane:
 • U pitanju je nepoznata osoba  - ne možete imati garanciju da je osoba stvarno ono za šta se izdaje i da stvarno ima iskustvo sa životinjama koje tvrdi da ima.
 • Plaća se - ukoliko putujete na duži odmor troškovi mogu prilično narasti.

Da biste prevazišli strah od ostavljanja ljubimca nepoznatoj osobi možete se uvek raspitati za preporuku kod vaših poznanika ili kolega. 

Saznajte i više o uslužnom šetanju pasa
 

#3 Hoteli i pansioni za ljubimce


U dilemi kome ostaviti ljubimca dok ste na putu uvek se izdvaja i opcija hotela za ljubimce. Najznačajnija prednosti ovakvog vida smeštaja ljubimca su:
 • uglavnom imaju lica stručna, ili bar obučena za rad sa životinjama,
 • možete pogledati prostor pre nego što ostavite ljubimca,
 • tu su i druge životinje pa postoji mogućnost za socijalizaciju.

Jedna od najvećih negativnih strana, osim troška smeštaja, može biti upravo socijalizacija ukoliko recimo vaš pas nije baš društven. Pre nego što ostavite ljubimca dobro izvagajte “za” i “protiv”. Takođe, slično kao i kod pet sitting servisa, bilo bi dobro da imate preporuku.

Kako spakovati stvari za ljubimca


Dakle, odlučili ste da putujete bez vašeg ljubimca. Šta dalje? Slično kao i kada putujete sa ljubimcem, potrebno je spakovati njegove stvari kako bi se on osećao kao kod kuće čak i tamo gde nema vas. Šta je važno da se pošalje u njegov privremeni dom? Evo nekih važnih stavki:
 • Igračke i prateća oprema: spakujte krevet, kavez, posude, ćebence, omiljenu igračku ili jastuk plus sve drugo što će životinji pomoći da se privikne na svoje privremeno boravište.
 • Dokumenta: kako vi ne biste pošli nigde bez lične karte, tako ni ljubimca ne bi trebalo ostavljati na čuvanje bez nekog dokumenta (ukoliko ih ima). Ovo je naročito važno ukoliko ljubimac prima neku terapiju.
 • Hrana: uz jasna uputstva o hranjenju koja smo već spomenuli ranije u tekstu, važno je da ostavite dovoljno hrane za ljubimca kako ne bi došlo do nestašice. Hrana ne mora da se menja, važno je da bude ona na koju je navikao kod kuće, kako ne bi osećao promenu.

Bilo da prvi put ostavljate ljubimca dok putujete ili ne, neka mu ništa ne nedostaje osim vas! Obezbedite najkvalitetniju opremu i hranu za vašeg malenog člana porodice. Pogledajte ponudu na našoj onlajn prodavnici i vidite koja hrana za ljubimce je na akciji.