Prijava / Registracija
Fit hrčak: Sve što treba da znate o točkovima za glodare

Fit hrčak: Sve što treba da znate o točkovima za glodare

Kada god vidimo hrčka u nekom pet shop-u ili na filmu, kraj njega obavezno i točak za trčanje. Kako da vaš hrčak bude fit i da li je točak za glodare stvarno dobra vežba ili čak - opasnost, saznajte u nastavku.

Točak za vežbanje: Zašto je potreban glodarima?


Kada je tema hrčak kao kućni ljubimac, prosto ne možete da ne spomenete njihovu simpatičnu aktivnost - trčanje po točku. Da li je to navika ili potreba? Da li je to zanimljivije ljudima koji to gledaju ili malenim životinjama? Pitanje je da li ćemo to ikad saznati.

Slična situacija je i sa drugim glodarima-ljubimcima koji koriste ovu spravu. Naime, poznato je da su glodari, a naročito hrčci veoma skloni gojenju. Idealna preventiva za to je “sport” kao što je trčanje kroz lavirint ili po točku. To je primarni argument u preporukama za nabavku ovog pomagala.

Osim što na ove načine održava svoju dobru telesnu formu, hrčak vežba i svoju spretnost i snlažljivost, jer aktivnosti kao što su trčanje kroz lavirint i trčanje po točku, jer to simulira njegovo ponašanje u prirodi dok ga juri predator. Sa te strane potpuno je jasno zašto je točak za trčanje prava stvar.

Točak za trčanje - potencijalna opasnost


U prethodnom odeljku kratko smo objasnili pozitivne strane vežbanja na točku, a postoje i neke loše strane koje reba navesti. Malo je poznato da se hrčak tokom vežbanja može povrediti, pa čak i slomiti nogu! Uzrok toga je, naravno, neadekvatan točak.

Potrebno je ova sprava ima stabilnu osovinu kako se ona ne bi pomerala. Kada trči, hrčak je veoma fokusiran i plašljiv, i ne bi mogao na najbolji način da reaguje ukoliko se točak pomeri i ako ljubimac neplanirano ispadne. Kada već govorimo o plašljivosti hrčka, preporuka je da ga dirate dok je na točku, baš iz navedenih razloga. 

Savet +: Kada nakon nekog vremena i redovne upotrebe točak počne da škripi, potrebno je da se osovina očisti, podmaže, pa da se otkloni višak masti za podmazivanje.

Imate ovu životinju ili planirate da je nabavite? Znate gde se može naći kvalitetna hrana i oprema za hrčka: u Apetit Sop onlajn prodavnici!