Prijava / Registracija
Feretka kao kućni ljubimac

Feretka kao kućni ljubimac

Feretke kao kućni ljubimci nisu toliko zastupljene na našim prostorima, ali se svakako uočava rast interesovanja za ove životinje.  Poznatije još i pod nazivom “afrički tvor”, veoma su zanimljivi i razigrani ljubimci. Šta sve treba da znate pre nego što feretka uđe u vaš dom pročitajte u nastavku.

Da li je feretka glodar?


Nasuprot mišljenju mnogih, feretka ustvari nije glodar već pripada porodici divljih krznašica, a poreklo vodi od evropskog tvora. Smatra se da su pripitomljene pre više od 2.500 godina. Obično ih svrstavaju u manje životinje, pa tako smo ih i mi spominjali u ranijem tekstu “Male životinje kao kućni ljubimci”.

Telo feretke je duguljasto, dužine i do 60cm plus rep od 13cm. Mogu biti teške od 700g pa sve do 2kg, u zavisnosti od toga kog su pola i da li su sterilisane. Žive u proseku 6-8 godina, a poznati su i slučajevi kada su živele i do 12 godina.

Ishrana feretke


Feretke su isključivi mesojedi, što znači da ne smeju niti mogu jesti hranu biljnog porekla jer ne mogu da je vare. Njihov metabolizam je veoma brz, zato je potrebno hraniti ih nekoliko puta dnevno. 

Potreba za nutrijentima kod feretki je slična kao kod mačaka, pa feretke do 3-4 godine možete hraniti najkvalitetnijom hranom za mačiće jer sadrže dosta masti. Nakon tog uzrasta možete preći na ishranu za odrasle mačke.

Feretke ne mogu variti hranu bogatu vlaknima, pa zbog toga treba apsolutno izbegavati takve namirnice. Takođe, ne treba im davati kosti, mleko i slatkiše.

Kada je reč o odnosu suva i vlažna hrana, preporučuje se suva zbog zdravlja zuba i desni, dok  je vlažna hrana dobra samo pri odbijanju mladunaca od sisanja,

Život i navike


Feretke su životinjice “sa 2 lica” - dok su budne veoma su aktivne i pokretne, a kada spavaju u tome uživaju, pa je tako poznato da u ovoj aktivnosti provedu čak 12 časova dnevno. Za razliku od ženki koje mogu biti veoma vezane za dom, mužjaci vole da istražuju pa uživaju u šetnji. 

S obzirom na to da potiču od tvora, i one imaju žlezde koje ispuštaju karakterističan miris koji je dosta slabiji i brže se rasipa nego kod tvora. Neretko se pri sterilizaciji uklanjaju i ove žlezde. Kada je reč o sterilizaciji, ona se obično sprovodi u ranijem dobu života.

Feretka, zbog svoje razigrane prirode, zahteva veći kavez na više nivoa. Kavez za feretke bi trebalo da bude minimalnih dimenzija 80x50x60cm i da ima dodatke kao što su posuda za vodu, posudu za vršenje nužde, platnena ležaljka i tuneli.

Ukoliko već imate feretku ili planirate da je nabavite, u našoj onlajn prodavnici možete pronaći hranu i opremu za ovog zanimljivog ljubimca, pogledajte šta imamo u ponudi.