Prijava / Registracija
Držanje više pasa istovremeno - šta treba da znate

Držanje više pasa istovremeno - šta treba da znate

Poznato je da se pas i mačka ne slažu baš najbolje, ali kakva je situacija kada imamo kombinaciju od 2 psa? Apetit shop tim pokušaće da vam što više približi ovu problematiku u okviru novog bloga. Da vidimo šta treba da znate kada je u pitanju držanje više pasa.

Prednosti držanja više pasa


Ukoliko osećate da imate dovoljno slobodnog vremena, a čini vam se da je pas kojeg trenutno imate malo usamljen i dobro vaspitan, uzimanje novog psa može biti dobra ideja.

Glavni preduslovi uzimanja drugog psa u vaš dom mogu biti:
  • dovoljno prostora da 2 psa ili više njih normalno funkcionišu,
  • dovoljno vremena da se posvetite obojici, pogotovo na početku kada je upoznavanje još aktuelno i 
  • dovoljno novca da pokrijete troškove hrane i veterinara za oba ljubimca.


Nedostaci držanja više pasa


Pre nego što uzmete novog psa treba da znate sledeće: neke nesuglasice između pasa se nikada neće rešiti. Iako vam se čini da je držanje više pasa dobra ideja, jedan pas može negativno uticati na drugog. 

Primer za to je ako naviknete jednog psa da ne vrši nuždu po stanu, a drugi na to još nije naviknut pa dovodi i vašeg psa u zabludu da je takvo ponašanje u redu.

Kod pasa je najvažnija razlika u starosti. Na primer, ako je velika razlika u godinama i pas kojeg već imate je stariji, on može biti razdražljiv, nervozan, da ima artitis ili slično. To mlađi pas ne može da shvati i on će mu smetati.

Koja rasa pasa može biti problematična?


Generalno pravilo je da se ne drže psi istog pola, mada ima i izuzetaka. A šta je sa rasom?

Psi pastirskog tipa uvek su dobro društvo jer su navikli da čuvaju i brinu se o drugima. Rasa koja je poznata kao problematična je terijer

Može biti veoma rizično držati 2 ženke terijera, pa čak i ženku terijera i nekog većeg psa, jer terijerke uopšte nemaju realnu sliku o svojoj veličini i mogućnostima.

Bilo da se odlučite za jednog psa ili više njih, najvažnije je da se pobrinete da imate dovoljno ljubavi za vašeg ljubimca, odnosno ljubimce. Nakon toga svakako treba da proverite da li možete da se pobrinee za njihove osnovne potrebe, kao što je na primer dovoljno hrane ili topli krevetići za pse.

Bilo kako bilo, najvažnije je da se dobro raspitate kako bi se određene rase ili mešanci rasa ponašali jedni sa drugima u društvu. Za nabavku svih ostalih potrepština tu je naša onlajn prodavnica opreme i hrane za pse Apetit Shop.