Prijava / Registracija
Dresura psa: Važan je ton kojim mu se obraćate!

Dresura psa: Važan je ton kojim mu se obraćate!

Kada želite da komunicirate sa psom, vaše najjače oružje je vaš glas, odnosno ton kojim se obraćate. Ukoliko ne vodite računa o tome na koji način saopštavate stvari svom ljubimcu, sve što će on čuti je "bla, bla, bla" i ignorisaće vas. Odgovarajući ton kojim zadajete komande je najvažnija stvar kada je dresura u pitanju.

Veseli, srećan ton psu daje do znanja da ste zadovoljni njegovim ponašanjem i da ste ponosni na njega. Na ovakvo vaše ponašanje on će odgovoriti uzdignutom glavom, načuljenim ušima i veselim mahanjem repom. Takođe, ovakav ton je jasan znak da je to što je učinio dobro i da je poželjno da to ponovi.

Kada govorite mekim glasom, nežnoi ohrabrujuće, svom psu pokazujete ljubav i zabrinutost. Na ovaj način ćete se najbolje povezati sa psom i ojačati vašu vezu.

Tiho obraćanje, dubljim glasom, punim razočaranja i negodovanjajasno ćete pokazati psu da ne odobravate njegovo ponašanje. Pas će odreagovati tako što će spustiti glavu i rep.

Jasno, razgovetno, nižim tonom, ali veoma ozbiljno i autorativno se obraćajte kada želite da psu izdate komandu. Ukoliko ste zabrljali i brzo želite da ispravite komandu, ne menjajte ton i način obraćanja! U suprotnom ćete ga zbuniti. Komande izdajte uvek na isti način!

Kada ste glasni i obraćate se žustro, povišenog tona, to je znak za oprez! Ovakvo ponašanje momentalno privlači pažnju psa. Zato je veoma važno da se ljubimcu ne obraćate često na ovaj način, kako biste bili sigurni da će, kada to uradite, zaista shvatiti da je situacija ozbiljna.

Uz ton je svakako poželjno da uskladite ponašanje i pokrete svog tela. Kada ste zadovoljni, sagnite se i dočekajte ga širom raširenih ruku kako bi on znao koliko vas je usrećio. Kada izdajete komande ustanite i potrudite se da izgledate što krupnije.

Budite uporni i istrajni, jer šta god da radite, vi ste gazda! Probajte, zaista deluje!

Lenka Gatić