Prijava / Registracija
Da li psi plaču od tuge?

Da li psi plaču od tuge?

Gotovo da na svetu nema ništa što bi moglo da nas ,,slomi“ kao što to rade pseći i dečiji pogledi koji nam bivaju upućeni, odajući utisak da se sva nada, kojom ta divna i nevina bića raspolažu, nalazi samo u nama. Svaki vlasnik psa će vam sa potpunom sigurnošću reći da se u očima pasa mogu pronaći najotvorenija osećanja kroz koja ljubimac u tom trenutku prolazi, što je upravo razlog zbog kog ne možemo ostati imuni na njihovu radost ili, pak, bol. Deluje kao da imaju sposobnost da samim pogledom prenesu osećanja na nekoga. Međutim, da li psi mogu da se rasplaču od tuge ili sreće?

Tuga
Koliko je poznato nauci, nijedna životinja, izuzev ljudi, neće prolivati suze kao posledicu bujice emocija. Dakle, psi ne plaču kada su tužni.


Zašto psi plaču?
 Kada ovo znamo, postaje na vrlo nejasno koji je onda razlog zbog kojeg psi plaču. Kako su pseći suzni kanali struktuirani drugačije od naših, oni vodu, koja služi (isto kao i kod nas) kako bi zaštitila i očistila oči, vraćaju nazad u telo. To nam govori da pseće suze nisu toliko bezazlene kao i kod nas, već su potencijalno signal za to da se nešto odvija u očima psa. Najčešći uzroci suznih očiju su: konjunktivitis, infekcije oka, alergija itd. Naravno, ne mora da znači da je stvar alarmantna, ali bilo bi najbolje posavetovati se sa veterinarom.


Sreća
Možda se pitate zbog čega je ovo osećanje odvojeno od prethodnog, kada smo ustanovili da psi ne plaču pod uticajem emocija. Međutim, ispada da je sreća toliko jako osećanje da ni pseće oči ne mogu da joj odole. Naime, 2022. godine, u eksperimentu objavljenom u ,,Current Biology“, učestvovala su 22 para koja su činili pas i njegov vlasnik. Pokazalo se da su, nakon 5 do 7 sati razdvojenosti sa vlasnikom, psi ispuštali suze radosnice pri ponovnom susretu, koje su navodno izazvane lučenjem hormona pod nazivom oksitocin. Značajno ublažena reakcija dešavala se pri susretu psa i osobe koju pas prepoznaje, ali mu nije vlasnik, što nas samo podseća na to koliku količinu ljubavi naš pas oseća prema nama!

Pronašli smo odgovor na još jedno pitanje, koji nam pomaže da bolje razumemo našeg ljubimca. Sada je na nama da to pametno iskoristimo i da damo sve od sebe da naš pas nikada više ne zaplače, sem od sreće naravno. Jedan od načina da usrećite svog ljubimca je da posetite našu online prodavnicu, ili uživo naš pet shop na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59 i tamo pronađete najkvalitetnijie proizvode koje će mu itekako prijati. Vidimo se!