Prijava / Registracija
Da li psi gledaju televiziju?

Da li psi gledaju televiziju?

Vaš pas je član vaše porodice i sigurno učestvuje u većini dnevnih aktivnosti u vašem domu. Međutim, kada sednete ispred tv ekrana, a vaš pas se smesti pored vas, šta mislite – da li i on prati i razume program?

2013. godine u Izraelu, predstavljen je novi televizijski kanal koji je namenjen psima. Ideja se dopala Amerikancima, pa se i na njihovoj kablovskoj televiziji ubrzo našao program za vašeg ljubimca.

Naučnici tvrde da psi mogu da prate program, ali da je ključ u brzini kojom se slike na ekranu smenjuju. Program namenjen ljudima emituje se brzinom od 60Hz, što znači da u jednoj sekundi pred našim očima prođe 60 različitih slika. Naše oko registruje u proseku 50 slika, što se dalje u našem mozgu registruje kao pokretna slika. Ukoliko smanjimo broj slika koje prikazujemo u sekundi ispod 50, registrovaćemo prekide u kretanju slika, kao kad bi nam neko listao stranu po stranu neke slikovnice.

Psi i mačke vide daleko bolje nego ljudi i njima je potrebno emitovanje brzinom preko 120Hz, pa čak i do 240Hz kako bi mogli da prate program kao pokretnu sliku, a ne kao sporu smenu dosadnih, jednoličnih slika na ekranu.

Da li psi gledaju televizijuI položaj televizora je veoma važan, pošto psima neće držati pažnju program koji se emituje na televizoru koji je postavljen u vidnom polju čoveka. U ovom slučaju će oni morati da ulažu poseban napor i izvijaju vrat da bi videli šta se dešava, a to će im brzo dosaditi.

Da li psi gledaju televizijuIstraživanja su pokazala i da je psima mnogo zanimljiviji program o životinjama, koji je sniman iz njihove perspektive, prikazujući svet njihovim očima!

I ljudima se dopala ova ideja, pa su mnogi rešili da svojim ljubimcima prirede ovakvu vrstu zabave dok su na poslu i van kuće. Umesto da psu bude dosadno pa da laje, reži ili lomi sve po stanu, zašto se i on ne bi udobno smestio u svoj krevetić, uživao u omiljenim grickalicama i tv programu?

Pazite samo kada dođete kući jer je moguće da ćete morati da se otimate oko daljinskog upravljača sa svojim najboljim prijateljem, ne biste li i vi pogledali nešto što vas zanima.

Lenka Gatić