Prijava / Registracija
Da li pse leti treba šišati?

Da li pse leti treba šišati?

Kada vladaju tropske temperature, vi sigurno nećete izaći napolje u zimskoj garderobi, već ćete se truditi da imate što manje odeće na sebi. Onda je logično da naše ljubimce treba da lišimo nepotrebnog zimskog krzna i skratimo im dlaku?

Neki stručnjaci tvrde da to nije uvek slučaj. Naime, oni tvrde da određene rase s razlogom imaju dlaku kakvu imaju i da bi, ukoliko je skratite, pas bio izloženiji riziku od ogrebotina, ranjavanja, opekotina od sunca, čak i raka kože. Krzno psima služi kao izolacija i ukoliko ga ošišate narušićete prirodan način regulacije temperature vašeg ljubimca.

Trimovanje kao metoda, kojom se izbacuje uglavnom mrtva dlaka, predstavlja mnogo bolji način istovremene zaštite od spoljašnjih uticaja, a da pri tome ostavlja dovoljnu količinu žive poddlake koja je izolator, kako od spolja ka unutra, tako i obrnuto.

Ipak, u većini slučajeva, skraćivanje dlake kod pasa nema nikakvih posledica na njihovo zdravlje.

Ukoliko se radi o rasama koje su izuzetno bogate dlakom, koja se pristojno linja dva puta godišnje, onda nije zgoreg pomoći takvim psima da se oslobode mrtve dlake, za šta uopšte nije neophodno veliko predznanje, već samo strpljenje i velika kesa u koju ćete odložiti ogromnu količinu dlake. U ostalim godišnjim dobima, takvi psi se veoma lepo snalaze i nije im neophodno posebno sređivanje. Kada se radi o kućnim psima, potrebno im je mnogo više šišanja i trimovanja, jer s njima treba živeti, a sa njihovom dlakom posebno.

Uglavnom, to kakvu će "frizuru" pas imati zavisi samo od ukusa njegovog vlasnika, a od svega toga jedini pravi efekat ima čišćenje dlaka u ušima i između prstiju, gde stvarno smetaju i mogu da izazovu i zdravstvene probleme.

Psu leti u svakom slučaju treba rashlađivanje. Vodite računa o tome da uvek ima svežu vodu, ne izvodite ga u šetnju u najtoplijem delu dana, dajte mu manje hrane, u ranjim jutarnjim i večernjim satima i redovno ga kupajte ili, ukoliko ste u mogućnosti obezbedite mu neki bazenčić u kome može da se brčka.

Lenka Gatić