Prijava / Registracija
Da li pas može da izgori na suncu

Da li pas može da izgori na suncu

Sunčani dani su idealna prilika da vreme provedete napolju, u aktivnostima sa svojim prijateljima. Ljubimci su uvek dobrodošli, pa možete ove sate iskoristiti za igru, ali i pomalo treniranja sa njima. Ono što može ove aktivnosti učiniti neprijatnim su potencijalne opekotine od sunca kod pasa. Da li pas može da izgori na suncu? Pročitajte i saznajte.

Sunce kao neprijatelj kože: osetljivost kože pasa i simptomi


Nega i zdravlje pasa postaju pogotovo važni u vreme temperaturnih promena. Sunce može postati neprijatelj broj 1 ako ne pripazite na zaštitu i ne uočite simptome na vreme. Osim toplotnog udara kod pasa, može doći i do oštećenja kože, odnosno da ljubimcu koža “izgori”. 

Ovo napominjemo prvenstveno zbog pasa kratkodlakih pasa ili svetlijih pasa, kao i bezdlakih - svima njima preti naročita opasnost jer im sunce lakše prodire direktno do kože. Takođe, problematične su i rase koje se ne linjaju jer nemaju poddlaku koju odbacuju, a koja ih štiti od spoljašnjih uticaja: maltezer, jorkširski terijer, vesti terijer, ši-cu i ostale slične rase. Sa druge strane, tamniji psi imaju viši nivo melanina, pa imaju bolju prirodnu zaštitu.Opekotine kod pasa mogu uzrokovati crvenilo i plikove - po tome ćete ih prepoznati. Kod svetlijih i kratkodlakih pasa u opasnosti je cela površina tela, a kod tamnijih dodatno pregledajte nos, stomak, prepone, i vrhove ušiju jer na tim mestima nema dlake.

Kako da sprečite opekotine od sunca kod pasa


Prekovremeni boravak na suncu, kao i kod ljudi, i kod pasa može izazvati posledice kao što je tumor kože. Bolest koja se najčešće javlja kod pasa, a koja je povezana sa boravkom na suncu je solarni dermatitis (upala kože). Kao i uvek, važi ono “bolje sprečiti nego lečiti”. Evo nekih mera koje možete sprovesti unapred:

  • Šišanje - iako jesu visoke temperature, preporučuje se samo trimovanje dlake psa kako bi se ostavila određena količina poddlake koja će štititi od sunca.
  • Tajming - slično kao i ljudi, ni psi ne treba da se izlažu suncu u opasnom periodu tokom dana, a to je od 12 - 17h.
  • Krema sa zaštitnim faktorom za pse - proizvedene su posebne kreme zaštitne kreme od sunca za pse. Njih treba naneti na njušku i vrhove ušiju preizlaganja suncu. Napomena: ne smete koristiti kreme za sunčanje namenjene ljudima jer sadrže materije otrovne za pse.

SAVET +: Zbog visokih temperatura, asfalt se ugreje čak i do 60 stepeni Celzijusa i predstavlja pretnju po šape vašeg najboljeg prijatelja. Kako saznati da li je asfalt previše vruć za šape? Položite šaku na asfalt pre nego što pas stane na njega. Osetićete ukoliko je temperatura previsoka.

Nemojte se obeshrabriti kada pročitate sve ovo! Vaš najbolji prijatelj i dalje može da uživa u svojim aktivnosti na suncu ili dok ste na moru, ali uz određenu dozu zaštite. Lep provod želimo!