Prijava / Registracija
Da li mačke predosećaju kada nešto nije u redu?

Da li mačke predosećaju kada nešto nije u redu?

Koliko god istraživali o mačkama i posmatrali njihov način života, nekako se čini da zanimljivostima i njihovim zapanjujućim karakteristikama i sposobnostima nema kraja. Na ovom blogu smo pisali o tome na koji način nam mačke pokazuju da nas vole i na koji način bismo mi njima mogli to da pokažemo, tumačili smo njihove promene raspoloženja i privrženost koju nam pokazuju, pominjali razne mitove koji se za njih vezuju… i opet, ostalo je toliko pitanja i pretpostavki za koje tražimo razjašnjenja. Zbog toga, i ovaj tekst posvećujemo sagledavanju osobina ovih predivnih životinja.

Mačke i žene
Jedna vrlo zanimljiva misao, koja možda ne bi pala na pamet svakome, dovela je naučnike do ideje da istraže kom polu ljudi su mačke privrženije. Istraživanje je pokazalo da mačke dele jaču vezu za ženama nego sa muškarcima. Između ostalog, mačke više uživaju u blažim tonovima koji proizilaze iz ženskog glasa. Zbog toga ćete češće videti kako mace prilaze ženskom vlasniku u želji za kontaktom.

Mačke mogu da namirišu stres i bolest?
 Zahvaljujući pojačanom čulu mirisa, mačke osete razne arome, koje su za nas, ljude, potpuna nepoznanica. Tako, na primer, kada smo pod stresom, naše telo proizvodi hemikalije koje imaju, za nas najčešće, neprimetan miris (primeri za to su otpuštanje adrenalina, ili, nama poznat, miris znoja). Sa druge strane, mačke vrlo dobro mogu da osete otpuštanje ovih hemikalija i zahvaljujući tome znaju kada ste pod stresom. Iako stres i osećaj neprijatnosti, možda, dovoljno dobro, svojim veštinama, sakrivate od ljudi, teško da će one biti dovoljne da zavarate i svoju mačku.  
Isto tako, kada se telo bori sa bolešću ono ispušta razne neprijatne mirise, koje životinje mnogo bolje osete od nas. Najčešće, kada osete da se u našim telima odvija bitka sa prehladom ili bolešću, mačke, pa i psi, postanu umiljatiji prema nama.
Međutim, novonastala pojačana privrženost mačke ne mora nužno da znači da se u nama krije bolest za koju još ne znamo. Može da znači nešto potpuno drugačije. Naime, tokom trudnoće, u životinjama, pa tako i u ljudima, dolazi do hormonskih promena, koje mačke mogu da osete i kao reakciju na to da počnu da nam se umiljavaju više nego obično.

Da li mačke mogu da osete lošu osobu?
Nije retkost da čujemo kako ljudi, posebno vlasnici, najčešće, pasa ili mačaka, govore o tome kako njihov ljubimac uvek oseti kada neko ima loše namere. Takvi zaključci mogu da zvuče apstraktno i više kao nešto što bi se javljalo u mitovima, nego kao nešto što je zapravo moguće. Međutim, ispostavlja se da u tome ima istine.
Naravno, mačke, kao ni druge životinje, nisu vidovite i nemaju sposobnost čitanja misli, ali imaju dobro razvijena čula zahvaljujući kojima , odlično mogu da tumače govor tela. Vrlo lako prepoznaju napetost u mišićima, promenu u disanju, povećanje zenica pa čak i ubrzane otkucaje srca. Upravo zato, mačke mogu da osete i kada smo uplašeni ili zabrinuti, recimo, zbog prisustva neke druge osobe, pa vrlo lako shvataju da treba da budu oprezne.

To su bile samo neke od interesantnih karakteristika vezanih za ova otmena bića. Naravno, nećemo prestati sa istraživanjem istih, zato, u međuvremenu posetite našu online prodavnicu ili nas uživo potražite u našem pet shopu na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59 i obradujte svoju ljubimicu najkvalitetnijom hranom i opremom. Zaslužila je. Vidimo se!