Prijava / Registracija
Da li mačke i psi mogu jesti istu hranu?

Da li mačke i psi mogu jesti istu hranu?

Mnogi vlasnici smatraju da je podela na hranu za pse i za mačke čist marketing! Takvo mišljenje je zapravo vrlo pogrešno. Iako neke mačke obožavaju da jedu pseću hranu, to nije zdravo za njih, jer hrana za pse ne sadrži određene hranljive sastojke koje su potrebne mačkama.

Vitamin A, mačkama je neophodan, a u hrani za pse se nalazi u nedovoljnoj količini. Pored vitamina A, mačkama u psećoj hrani nedostaje i taurin. Psi mogu stvarati sopstveni taurin, pa se ovaj sastojak ne nalazi u njihovoj hrani. Ukoliko mačka jede hranu bez taurina, to može dovesti do pogubne srčane bolesti -hipertrofične kardiomiopatije. Iste posledice bi bile kad bi mačka isključivo jela ribu, jer ni riba ne sadrži ovu aminokiselinu, zato vodite računa da svom ljubimcu obezbedite raznovrsnu ishranu.

Sadržaj proteina je još jedan važan razlog da mačkama ne dajete hranu za pse. Iako neke hrane za pse sadrže visok procenat proteina, većina ne dostiže količinu proteina koja je našim mačkama neophodna.

Da li mačke i psi mogu jesti istu hranu?Psi s druge strane obožavaju hranu za mačke, što zbunjuje njihove vlasnike i navodi ih da udovolje ovoj njihovoj čudnoj želji. Iako psima ne smeta toliko mačja hrana i mogu preživeti jedući samo ovakvu hranu, to opet nije dobro za njihovo zdravlje.

Energetski sadržaj, visok procenat proteina i velike količine masti ne odgovaraju psima. Psi koji jedu mačju hranu su obično debeli i pate od više gastrointestinalnih oboljenja od pasa koji jedu hranu za pse. Dijareja, povraćanje pa i pankreatitis su moguće posledice kratkotrajnog ili dugotrajnog davanja mačje hrane psima. Hrana za mačiće, koja sadrži još veći procenat proteina i masti, još je neprimerenija za pse.

Ipak, ako se pitate da li će povremeni zalogaj mačje hrane biti štetan za vašeg psa ili da će poneki pseći keksić smetati vašoj mački? Verovatno neće.