Prijava / Registracija
DA LI JE PAS GLADAN ILI NE?

DA LI JE PAS GLADAN ILI NE?

Vlasnici se često pitaju da li je njihov ljubimac zaista gladan ili mu je, jednostavno, samo dosadno. Kada je u pitanju hrana, psi se često ponašaju, običnim jezikom rečeno, kao da imaju rupu u stomaku. Ne samo da su navikli da dobiju obrok u odgovarajuće vreme, već I neretko znaju da budu manipulativni pa vlasnici između obroka ne mogu da odole tužnom pogledu I daju ljubimcu brojne grickalice, keksiće, slatkiše. Bespotrebne kalorije se gomilaju I dovode do povećanja telesne težine ali I problema sa digestivnim traktom I drugih zdravstvenih nevolja. Jedno opsežno istraživanje koje je sprovedeno u Americi prošle godine od strane veterinara I udruženja životinja pokazalo je ne baš ohrabrujuće podatke. Čak 42 miliona pasa je gojazno ili ima “koje kilo viška”. Kod nas takvo istraživanje nije rađeno, ali sigurno vam se desilo da u komšiluku, u parku, vidite vlasnika I njegovog buckastog ljubimca. S obzirom da potrebe za hranom zavise od veličine, godina, rase psa ali I genetike, često nije lako odrediti koja je količina idealna. Nekad je još teže toga se I pridržavati.

Previše hrane ili premalo?

Retko ćete videti “gladnog psa” u dobroj porodici I zdravom okruženju. Ako ste ipak primetili da je pas malo dobio na težini, to ne znači da treba odmah da ga bacite na rigoroznu dijetu. Kao I kod čoveka, biće kontraproduktivno. Kao što smo rekli, postoje brojni faktori koji utiču na veličinu I broj porcija. Ovo su opšte prihvaćena i osnovna pravila:

Štenci -tri male porcije dnevno

Manji, odrasli psi – dve male porcije dnevno

Srednji do veliki odrasli psi – dve veće porcije dnevno

Veliki do ogromni psi – jedna veća porcija dnevno

Stariji psi – jedna do dve manje porcije dnevno

Ipak, ne postoji precizni digitron. Jer mnogo toga zavisi I od zdravstvenog stanja psa ali pre svega fizičke aktivnosti. Ako vaš pas dobar deo dana provede na kauču, dremajući, troši manje energije. Samim tim potrebno mu je I manje hrane. Čini vam se da je, ipak, gladan? Možda mu je samo potrebno da se istrči ili prošeta. Psi koji se redovno I dobro istrče I prošetaju imaju manje problema sa probavom. Zdrav pas koji jede “vlažnu “ hranu, posle 4 sata imaće potrebu da isprazni creva, sa suvom hranom je potrebno skoro 8 sati. U svakom slučaju, pas koji se više kreće lakše će obaviti “posao” napolju nego onaj koji nije aktivan.

I vreme utiče na količinu hrane koju će pas pojesti. Mnogi psi kada su velike vrućine, svoj prvi obrok pojedu tek predveče. To nije ništa neobično. Kada su temperature visoke, pas se ne kreće previše, ne troši, samim tim mu I nije potrebno mnogo hrane.
Ako imate nedoumica oko toga da li dajete previše Ili premalo hrane vašem ljubimcu, najbolje bi bilo da se posavetujete sa veterinarom. Preporučene veličine porcija na džakovima ili manjim pakovanjima hrane za pse su, upravo, samo to - preporuke. Nisu svi mali ili veliki psi isti, I ista pravila ne važe za sve.