Prijava / Registracija
Da li i vaš pas "naskače" na stvari?

Da li i vaš pas "naskače" na stvari?

Često vlasnicima bude neprijatno kada njihovi psi „naskaču“ na nameštaj, druge pse ili ljude. Međutim, to je sasvim prirodno ponašanje i normalan proces u razvoju pasa. Na ovaj način oni uvežbavaju seksualni čin i pokazuju svoju polnu zrelost.

Obično se ovo dešava kada je pas u teranju, a neretko i nakon kastracije, jer ovo ponašanje može biti naučeno, a i najverovatije im jednostavno prija.

Naskakivanje povezano sa seksualnošću je propraćeno karakterističnim položajem tela i zavodničkim ponašanjem. Telo je napeto, rep visoko podignut, uši okrenute ka nazad, pas se oblizuje i neretko cvili. Međutim, kada pas naskače, uzrok ne mora biti seksualne prirode.

Naime, mnogim psima je ovo način igre. Psi koji nisu dovoljno socijalizovani, mogu skakati na druge pse kao odgovor na njihov poziv za igru. Nesocijalizovani psi ne znaju kako da se igraju sa ostalima, pa postanu previše uzbuđeni.

Uzbuđenje može izazvati i neka stresna situacija, nepoznato okruženje u kome se pas nađe i slično. Kada se nađe u velikoj skupini ljudi i drugih pasa, vaš ljubimac će često iskazati svoju uznemirenost naskočivši na neku osobu, psa, drugu životinju ili nameštaj.

Svakako, ovakvo ponašanje može izazvati i dosada ili iskazivanje dominacije, ukoliko se recimo dva mužjaka nađu u prisustvu jedne ženke, ili sličnoj situaciji u kojoj se dva psa nadmeću oko nečega.

Naskakivanje može ukazivati i na neki zdravstveni problem, kao što je infekcija mokraćnih kanala, inkontinencija, alergija i slično. Ukoliko pate od navedenih problema, psi često ližu svoj polni organ, ali i šape i noge, trljaju telom predmete i nervozno kopaju po mestu na koje žele leći. Ako to primetite, obavezno posetite veterinara.