Prijava / Registracija
Čuvajte se krpelja!

Čuvajte se krpelja!

Krpelji su paraziti koji piju krv svog domaćina i mogu se naći u svim krajevima sveta. Predstavljaju veoma opasne prenosnike zaraznih bolesti od kojih neke mogu imati i fatalan ishod. Njihova staništa su najčešće šume, visoke trave i predeli pokriveni žbunastom vegetacijom koja im je neophodna kako bi mogli da se kače na životinje i ljude koji prolaze.

Podjednako napadaju i ljude i sve ostale životinje, ali je kod pasa i mačaka njihovo otkrivanje otežano zbog prisustva dlake i zbog toga što krpelj u početku ima prečnik od samo 1-2 mm. Kada jednom dospe na pogodnog domaćina, krpelj zarije svoje rilice i hraneći se krvlju uveća se do neprepoznatljivosti u odnosu na početni stadijum.

Krpelji promene nekoliko domaćina i svakom narednom prenose zarazne bolesti.

Domaćine pronalaze oslanjajući se na njuh. Larve se spuštaju sa biljaka na svoje nove domaćine u trenutku kada osete miris butanske kiseline koju preko kože luče svi sisari. Postoje tri familije krpelja: meki krpelji (krpelji nastambe), tvrdi krpelji (krpelji šikare) i treća vrsta -Nuttalliellidae, koja je veoma retka i nastanjuje samo predele u Africi, a naraste i do 3cm dužine.

Čuvajte se krpelja - Apetit ShopJedna od najopasnijih bolesti koju krpelji mogu preneti psima je piroplazmoza ili babezijaza. Naziv babezijaza potiče od vrste mikroorganizama protozoa Babezija koje uništavaju crvena krvna zrnca i izazivaju anemiju. Od izuzetne važnosti je pravovremena dijagnoza bolesti, jer svaka preležana piroplazmoza ostavlja posledice na unutrašnje organe psa i skraćuje mu život.

Nakon šetnje u prirodi psa pažljivo češljajte gustim češljem kako bi se eventualni krpelji koji još nisu zarili svoje rilice odstranili iz krzna psa. Ukoliko ipak otkrijete da pas ima krpelja nemojte paničiti. Krpelja možete uz malo pažnje i strpljenja ukloniti i bez veterinarske pomoći.
Kad izvadite krpelja obavezno ga uništite visokom temperaturom kako bi uništitli i mnoštvo larvi koje ima u sebi. Očistite alkoholom mesto na kome se krpelj nalazio i sledećih desetak dana pažljivo posmatrajte ponašanje i mokrenje psa. Ukoliko pas bude pokazivao znake slabosti, visoku temperaturu i tamniju mokraću, hitno ga odvedite kod veterinara!