Prijava / Registracija
Činčila kao kućni ljubimac

Činčila kao kućni ljubimac

Slatke male činčile

One potiču iz porodice glodara, slatke su, živahne i dolaze iz Južne Afrike. Ukoliko planirate da udomite činčilu evo šta je potrebno znati

Obezbedite dovoljno veliki kavez

Koliko god bile umiljate, a njihovo krzno glatko, činčila vam neće dozvoliti da je predugo držite u krilu i mazite. One su životinje pune energije, sa ne tako velikom koncentracijom, koje su željne akcije tokom celog dana. Zbog toga je neophodno činčilu držati u kavezu, ali dovoljno velikom kako bi imala slobodu kretanja. Kavezi na dva nivoa su najbolje rešenje, jer vašem ljubimcu daju slobodu kretanja i igranja. Pokretni točak je takođe odličan način da svojoj činčili obezbedite adekvatni “izduvni ventil”.

Dnevni ritam i ishrana

Činčile najbolje funkcionišu na temperaturi od 15 do 25 stepeni. Kako dnevnu svetlost obično prespavaju, očekujte da ćete se sa svojim ljubimcem družiti tek nakon što zađe sunce. Zubi činčile rastu tokom čitavog životnog veka, te se potrudite da joj obezbedite predmete od drveta koje može grickati i vežbati svoje zube. Činčile su biljojedi i pored specijalnih biljnih mešavina mogu jesti i voće i povrće, ali u umerenim količinama jer njihov organizam ne podnosi velike doze šećera.

Higijena

Činčile umeju i vole da same održavaju higijenu. Potrebno im je obezbediti činiju sa peskom koju ćete menjati svake večeri. Činčila u pesku čisti dlaku od masti i prljavštine. Bez obzira što činčila ume sama da se očisti u pesku, treba je okupati u mlakoj vodi jednom nedeljno, kako bi se njena gusta dlaka oslobodila mrtvih ćelija.

Društveni život

Ukoliko od samog početka živi u istom prostoru ili blizu drugih životinja, činčila će se navići na društvo. Kada upoznaje nove životinje može biti agresivna, te je potrebno postepeno je privikavati na novog člana porodice. Činčile se mogu razmnožavati do tri puta godišnje i obično dobiju od jednog do četiri mladunca.