Prijava / Registracija
7 činjenica koje možda niste znali o papagajima

7 činjenica koje možda niste znali o papagajima

Ukoliko ga držite, ili ste ga bar nekada imali, sigurno znate da papagaj kao kućni ljubimac može da bude veoma interesantan. Osim što ume da razmeni po koju reč sa vama, ova ptica ima i niz kvaliteta zbog čega je mnogi obožavaju. U nastavku teksta dajemo vam čak 7 činjenica koje niste znali o papagajima. Spremite se, polećemo!

#1 Papagaj ne ume da priča


Uprkos velikom ponosu vlasnika ovih simpatičnih ptica, papagaj zapravo ne zna da priča i smisleno sklapa rečenice. On zapravo samo oponaša zvuke i jezičke konstrukcije koje često čuje u svojoj neposrednoj okolini.

Od vrsta papagaja, kao najveće pričalice poznati su afrički sivi papagaj i tigrica (Australijski “talas” papagaj).

#2 Papagaj nema rase


Za razliku od pasa ili mačaka, papagaj je životinja koja nema rase! Iako nam se isprva čini da je reč o vrsti ptice sa rasama kao što su makao ili ara, reč je ustvari o odvojenim vrstama. Smatra se da danas postoji 372 vrste ove ptice podeljene u 86 roda i 3 porodice.

#3 Kljun kao glavni alat


Kljun papagaja je veoma jak i njime on može probiti čak i tvrđu ljusku nekih orašastih plodova.

#4 Papagaj može postati gojazan


Papagaji ustvari boluju od sličnih bolesti kao i ljudi, pa se može dogoditi da uginu od previše stresa ili nepravilne ishrane. Gojaznost je česta pojava kod papagaja, pa ako svog ljubimca držite u kavezu morate ga puštati da leti bar 1h dnevno.


#5 Veoma je popularan u Americi


U Sjedinjenim Američkim Državama postoji ogromna potražnja za ovim egzotičnim ljubimcima. Postoje podaci da se tokom 1 godine uveze i preko 250.000 ovih ptica na američko tlo.

#6 Komplikovano ga je lečiti


S obzirom na to da nije reč o sisaru nego o ptici, papagaj ima specifičnu fizionomiju i zbog toga je čak i veterinarima teže da ga leče. Neretko se možda desiti da ne može da se utvrdi o kojoj bolesti ili problemu je reč, pa se time komplikuje lečenje.

#7 Najveći papagaj


Najveća vrsta papagaja je Kakapo, koji se može naći u Južnoj Americi. On može dostići visinu i do 1m, može biti težak i do 5kg, a životni vek mu se kreće od 30-50 godina.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnom hranom ili opremom za papagaje, obavezno “svratite” i u našu onlajn prodavnicu za ljubimce. Pronaći ćete sve što vam je potrebno za raznovrsnu ishranu i veseo život vašeg pernatog ljubimca.