Prijava / Registracija
5 znakova da vaš pas ima alergiju!

5 znakova da vaš pas ima alergiju!

Baš kao i mi, psi mogu dobiti alergijsku reakciju na neku hranu, buđ, polen ili prašinu. Ono što je nezgodno je što ljubimac ne može da vam kaže da mu nešto smeta, a ukoliko vi ne znate na šta treba da obratite pažnju, može se desiti i da ne primetite da nešto loše utiče na njegovo zdravlje!

Ovo su neki od jasnih znakova da je vaš pas alergičan:

1. Češe se po licu
Kada pas šapicama trlja oči, vi možete pomisliti kako je to veoma simpatično, međutim, često je to pokazatelj infekcije očiju ili alergije.

2. Grize šape
Ako u poslednje vreme liže ili grize šape, vrlo je moguće da je alergičan na polen.

5 znakova da vaš pas ima alergiju - Apetit Shop

3. Promena raspoloženja
Vaš inače živahni pas odjednom nema energije i bezvoljno se kreće po kući? Nagla promena raspoloženja ili nivoa energije ukazuju na to da postoji neki problem.

4. Gubitak apetita
Nezainteresovanost za hranu, često praćen dijarejom ili povraćanjem pokazuju da je vaš ljubimac intolerantan na određenu vrstu hrane.

5. Crvenilo
Ako se na koži pojavi crvenilo, ili su neka mesta vruća na dodir, to znači da imuni sistem psa negativno reaguje.

Čim primetite neke od ovih simptoma, vreme je da se obratite veterinaru. Alergije su često uzrokovane nekom hranom koju pas konzumira, ili okruženjem u kome živi ili se igra.

Kao prva mera u terapiji mora biti obezbeđenje vitalnih životnih funkcija (disanja), a istovremeno treba ukloniti uzrok koji je doveo do alergije, ukoliko je poznat i očigledan. U te mere spada kupanje pasa ili brisanja vlažnom krpom u slučajevima kontaktnih alergija, izbegavanje hrane koja dovodi do alergije i slično.